sobota 5. prosince 2009

Broskvový koláč s kokosovou drobenkou

Suroviny na základ
· 4 vejce
· 250g moučkového cukru
· 300g polohrubé mouky
· ½ balíčku prášku do pečiva
· 1dcl oleje
· plechovka broskví (800 gramů)

Suroviny na posýpku
· 8 lžic polohrubé mouky
· 6 lžic moučkového cukru
· 6 lžic strouhaného kokosu
· 50g Hery

Postup
Vejce a cukr ušleháme do pěny, po částech přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, a nakonec vmícháme olej. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a poklademe nakrájenými broskvemi. Vše zasypeme drobenkou, kterou utvoříme smícháním všech surovin. Pečeme v troubě na 200-250 po dobu zhruba 20 minut.

6 komentářů:

  1. 1) Když používám bezfosfátový prášek do pečiva, použiji stejné množství?
    2) Šleháme ručně nebo šlehačem?
    3) Mouku a prášek do pečiva můžu přidat postupně nebo musím předem smíchat v jiné nádobě?
    4) Na jak velké kousky pokrájet broskve?
    5) Heru na posypku musím rozehřát? Jak moc? V mikrovlnce?
    6) Jo a ty vajíčka musejí mít pokojovou teplotu?
    To je zatím vše, děkuji předem za odpovědi. Případný pokus by proběhl o víkendu.

    Anonymní nadšený antitalent

    OdpovědětVymazat
  2. 1. Ano.
    2. Šlehačem. (Vejce s cukrem něco málo přes tři minuty.) Mouku a olej vmíchávám ručně).
    3. Smíchat. Pokud nechceš špinit nádobí: nasypat mouku do vaječné hmoty, trefit se na ni práškem a malou lžičkou či prstem trochu rozmíchat.
    4. Jako jablka na měsíčky. V nejšírším bodě cca 1-1,5 cm. Tepelná úprava pro ně není důležitá, takže velikost je spíš otázkou chuti.
    5. Nerozehříváme. Sice je nejprve tuhá, ale teplem lidských rukou rychle změkne.
    6. Ne. (Nikdy jsme to nerealizovali.)
    Recept je nezřetelný ohledně časového postupu. Dovoluji si s ohledem na KP a vejce navrhnout:
    1. dát suroviny na linku - Heru a vejce poblíž trouby
    2. nachystat papír na plech
    3. zapnout troubu (pokud nemáte nějakou rychlonahřívací)
    4. nakrájet broskve
    5. nachystat posypku
    6. připravit těsto
    7. zkompletovat moučník
    Těším se na další dotazy a přeju hodně zdaru.
    PS: jednička byla zákeřná, snad google odpověděl dobře.

    OdpovědětVymazat
  3. 2) Změnilo by se něco, kdybych to vymíchala ručně?
    3) Zvědavost mi nedá - Z jakého důvodu se to tak dělá?
    5) Takže tu posypku vytvářím ručně?

    Pokud na to o víkendu dojde, dám vědět, jaký byl výsledek a cesta k němu :)
    Trochu si mě zmátla tím detailním postupem krok po kroku.. v hlavě jsem si to sumírovala jinak.. tak uvidíme.

    OdpovědětVymazat
  4. Zatím mě tedy nejvíc znervoznuje ta část s Herou.

    OdpovědětVymazat
  5. 2. Vzhledem k tomu,že by to mělo být piškotové těsto, tak bych řekla, že by se něco změnilo. Ale jestli jsi v ručním vymíchávání vajec do pěny zručná, tak to nebude problém.
    3. viz odkaz, odstavec chyba č.2 https://www.prozeny.cz/recepty/recepty-a-vareni/tipy-a-triky/39013-chyby-pri-peceni-jak-spravne-pouzivat-kyprici-prasek
    5. Ano. Pro postup viz začátek videa: https://www.ah.nl/allerhande/video/R-V2350057/appelkruimelcake Výhodou drobenky je, že poměry surovin jsou spíše informativní. Bude-li se ti zdát moc sypká, tak můžeš přidat víc Hery.
    Klidně použij vlastní časový plán. Toto mě jen napadlo.

    OdpovědětVymazat
  6. Dva následné dotazy, co mě napadly teď (další se dozvíš v článku).
    1) Způsobilo by nějaký problém, kdybych drobenku udělala třeba jen z polovičního množství?
    2) Způsobilo by něco nežádoucího, pokud bych vyměnila broskve třeba za kompotované třešně, čerstvé jahody, jablka?

    OdpovědětVymazat