sobota 5. prosince 2009

Medový dort

Suroviny na těsto
· 1 Hera
· 3 vejce
· 300g cukru krupice
· 3 lžíce medu
· 1 lžička sody
· 400g hladké mouky

Suroviny na krém
· 1 slazené kondenzované mléko
· 250g másla

Postup
Kondenzované mléko vaříme dvě hodiny a poté jej necháme zchladnout.
Než začneme vyndáme máslo z lednice. Poté nakreslíme na šest papírů kola o velikosti talíře.
Heru roztopíme v mlékovaru, přidáme vejce, med, cukr, mouku a sodu. Mícháme asi deset minut, aby v mouce nebyly žmolky. Vůně dělajících se vajíček vám řekne, abyste zrychlili. Těsto rozdělíme na šest dílů a každý rozetřeme do předkresleného kruhu. Snažíme se centimetr přetahovat, aby byly nějaké odkrojky. Pečeme na 200-250° po doby kolem šesti minut na placku. Necháme zchladnout.
Studené sloupneme z papíru a ořežeme. Odřezky dáme do mísy, kde je rukama rozdrtíme na posýpku.
Salko vyšleháme s máslem.
Placky natíráme krémem a skládáme na sebe. Nakonec pomažeme celý povrch dortu a posypeme vytvořenou sypankou.
Dáme zaležet přes noc do ledničky. Nejlepší je třetí den.

Poznámka
· Hodně sladký, ideálně servírujeme s hořkým čajem.
· Roztírání jde špatně, lepší je, když je hmota teplá.
Obrázkový návod na téměř identický medovník můžete nalézt také na mujplan.cz
 

4 komentáře:

  1. a pak že je to složitý .. díky :) o víkendu vyzkouším. Maude

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkné stránky...:-) jinak já do medovníku dávám jeden krém-nevařené kondenzované mléko, umixované s máslem dohladka. a druhý krém- jen zakysanou smetanu(možno přisladit, ale já to nedělám, už takhle je to dost sladký dohromady) a tyhle dva krémy střídám, ono to pak není uplně tak hodně sladké, když se tam dá ta smetana, naopak ta její "kyselost" krásně ladí se sladkou chutí mléka...zkuste a uvidíte..:-) každopádně je to mňamka!! Lucie

    OdpovědětVymazat
  3. Maude: Nejtěžší je to roztírání, zbytek zvládne i necvičený šimpanz.
    ovesná vločka: Nezapomněla jsem =)
    Lucie: Zajímavá myšlenka. A neušlehané, lákavá představa.

    OdpovědětVymazat