sobota 5. prosince 2009

Ořechový medovník

Suroviny na těsto
· 200g másla
· 2 vejce
· 200g cukru moučka
· 2 lžíce mléka
· 2 lžíce tekutého medu
· 500g hladké mouky
· 2 lžičky sody Bikarbony

Suroviny ořechovou směs
· 300g vlašských ořechů
· 120g másla
· 100g cukru moučka
· 2 lžíce tekutého medu

Suroviny na krém a na potření
· 500ml mléka
· 2 lžíce cukru krystal
· 1 vanilkový puding
· 1 a ½ lžíce škrobu
· 250g másla
· 1 žloutek
· 200g povidel

Postup
Máslo necháme změknout při pokojové teplotě.
Z mléka, cukru, pudingu a škrobu uvaříme puding, který poté použijeme na krém, a necháme v chladu ztuhnout.
Na těsto ušleháme do pěny máslo, vejce a cukr. Poté přidáme mouku se sodou, mléko, med a vypracujeme těsto. To rozdělíme na dvě poloviny. Jednu ihned vyválíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při teplotě 250°C asi 15 minut. Tento plát těsta bude sloužit jako spodní plocha. Poté na plech vyválíme druhou polovinu těsta a dáme péct.
Mezitím nasekáme ořechy nahrubo a spolu s ostatními surovinami na ořechovou směs je mícháme na pánvičce až se všechny složky směsi spojí a cukr zkaramelizuje.
Druhý plát těsta pečeme jen 10 minut a poté jej vyndáme z trouby, navršíme nahoru ořechovou směs a necháme upéct.
Po vychladnutí obou plátů doděláme krém. Máslo vyšleháme a poté do něj postupně přidáváme puding. Nakonec všleháme žloutek.
Spodní plát těsta potřeme povidly, navrstvíme krém a přiklopíme vrchním plátem.Necháme v ledničce alespoň přes noc odležet.

Poznámka
· Vlašské ořechy lze částečně nahradit mandlemi nebo lískovými jádry.

Žádné komentáře:

Okomentovat