neděle 7. března 2010

Arašídové máslo

Před pár lety jsem objevila tatínkovu zálibu v arašídovém, či chcete-li burákovém, másle. Loni nastal čas zúročit svou znalost a nachystat mu k Vánocům pod stromeček jedlý dárek. Bohužel jsem tím do této záliby v něm uvrhla sebe samu. A jelikož jsem zjistila, že ne každý zná recept na tuto jednoduchou pomazánku nabízím jej hned ve třech variantách, rozlišených dle ceny a náročnosti.

Varianta první - časově nejnáročnější, pro pocit extra domácí a pro minimální odlehčení peněženky
800g neloupaných pražených arašídů
• 3 lžičky soli

Arašídy oloupeme. Ač se to nezdá, nejdéle člověku trvá vybrat film, u kterého bude loupat. Já se loudala a loupání mi zabralo dvě hodiny, ale ve společnosti obou Julií, to bylo jako mrknutí oka. Poté arašídy nasucho opražíme na pánvičce. Když se na povrchu zatáhnout, nasypeme asi třetinu do mixéru, protože ten by větší množství nemusel zvládnout. Když dáte moc, bude jedna dávka trvat dlouho, když málo, tak vám hmota bude lítat po stěnách. Ideálních je 250g na jednu dávku. Každou třetinu v mixéru osolte lžičkou soli, popřípadě dosolte dle chuti. Nejprve se ořechy změní na prášek, ten neustále shazujte stěrkou dolů k nožům, nakonec se začnou tvořit kusy a pak se z ořechů stane máslo. Někdo přidává olej, ale jeho použití považuji za zbytečné. Tento proces trvá kolem osmi minut. Nejlépe je uchovávat výrobek v chladu, avšak v lednici máslo hodně ztuhne. Podáváme na pečivu buď s máslem, nebo samotné anebo s marmeládou. U nás je nejoblíbenější varianta první. Máslo může být také surovinou upotřebitelnou do sušenek, ale tak dlouho u nás nikdy nevydrželo.
Z uvedené dávky je 400g másla nebo pomazánky, chcete-li.
Ač se arašídy Euroshopper nezdají, umístily se druhé v arašídovém  testu MF Dnes.

 
Varianta druhá - časově méně náročná, dražší, ale stále domácí
• 400g loupaných solených arašídů
Arašídy vsypeme do mixéru a mixujeme, dokud nám nevyhovuje struktura másla.


Varianta třetí - nejrychlejší, nejdražší, ale stále buráková
• jedna sklenice arašídového másla
Sklenici otevřeme a spotřebujeme do data uvedeného na obalu.

4 komentáře:

  1. Burákové másla si s chutí vyrábím podomácku :-D. Je to mnohem levnější a řekla bych, že leckdy i chutnější, varianta kupovaného burákového másla. Nemám ráda ale jeho slanou variantu a solené arašídy jsou extrémně nezdravé. Kupuji vždy balení vyloupaných nesolených arašídů a pak si je rozmixuji na "máslo" s trochou třtinového cukru. To je bašta :-)

    OdpovědětVymazat
  2. To sladké máslo si neumím představit a ještě nikdy jsem nesebrala odvahu to vyzkoušet.

    OdpovědětVymazat
  3. na sladko je to docela fajn, já tam obvykle dávála sůl i med :) bohužel se mi už stalo, že jsem mixér zadřela (nebo teda..nó, kouřilo se z něj :))) ) takže když jsem v praze tak radši důvěřuju peanut butter z markse a spencera

    OdpovědětVymazat
  4. Chuť burákového másla si neumím představit. Pořád si ji představuji jako nugetu bez čokolády. :D Doufám, že tatínek měl radost.

    OdpovědětVymazat