neděle 11. dubna 2010

Čtvercové koláčky

Suroviny na těsto
•    1 vejce
•    1 žloutek
•    25g cukru moučka
•    1 vanilkový cukr
•   125g másla
•    125g Hery
•    500g polohrubé mouky
•    1dcl mléka
•    ½ kostky kvasnice
•    trocha soli
•    1 vejce na potření

Suroviny na náplň

•    1 tvaroh
•    1 malé vejce
•    1 vanilkový cukr
•    scezené hrozinky namočené v rumu
•    cukr moučka dle chuti

Postup
Vejce, žloutek a cukr chvíli šleháme, potom přidáme máslo a zase chvilku šlehačem zpracováváme. Dáme vše ostatní, nahoru nadrobíme kvasnice a pomocí metel na těsto zpracujeme hladší hmotu. Chvíli to trvá a výsledek se nepodobá kynutému těstu. Necháme v chladu odpočinout třicet minut. Potom těsto už nelepí. Vyválíme placku, rozdělíme na čtverce 6x6, doprostřed dáme lžičku náplně, a dobře spojíme rohy. Rády se otvírají. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme na 250°C asi patnáct minut dozlatova.


Poznámka
•    Původně nekynuté, ale vzhledem k přítomnosti kvasnic a času na odpočinek jsem tento název zamítla.
•    Přibližně na 65 koláčků.
•    Náplň není zavazující, jen návrh. Vystačí do půlky koláčků.
•    Při vytváření čtverců 6x6 používám pruh papíru široký požadovaný počet centimetrů, podle kterého kolečkem krájím.
•    dozlatova - barva koláčků se změní a nevypadají syrově
•    spojení rohů = pravý horní s levým spodním, levý horní s pravým spodním - takový šátečkoid
•    Těsto bez chuti přebíjí náplň, ale to je nejspíš chuťová charakteristika všech koláčků.

3 komentáře:

  1. Nejdřív jsem si říkala: "škoda, že sem nebyla doma, mohla sem si pošmáknout." Ale poté co jsem si přečetla tvou poznámku o přebíjení chuti, už mi to tak líto nebylo :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadají nádherně, prostě k nakousnutí! Jen mě zarazilo to množství másla a hery. Opravdu je to půl kila tuku na půl kila mouky? Mám moc ráda mák, tak asi vyzkouším makové :-)

    OdpovědětVymazat
  3. ovesná vločka: Záleží na tom, co od koláčků čekáš. Ale je pravda, že tvarohové byly nijaké a u povidlových jsi cítila jenom povidla.
    Beruška: Díky. Přehlédla jsem se, neboť jsem recept upravovala na poloviční dávku a toto je pozůstatek. Už je odstraněno. A ten mák je dobrý nápad. Škoda, že u nás jsem sama maková =)

    OdpovědětVymazat