čtvrtek 24. června 2010

Croissanty

Suroviny těsto
•    260ml mléka
•    2 lžičky sušeného droždí
•    250g hladké mouky
•    2 lžíce cukru moučka
•    1 lžička soli

Suroviny máslové těsto
•    3 lžíce hladké mouky
•    180g másla

•    1 žloutek
•    2 lžíce mléka
•    olej

Postup
Z 65ml vlažného mléka, 6 lžic mouky z odváženého množství a sušeného droždí vytvoříme kvásek. Necháme 20 minut odpočívat.
Smíchejte cukr, sůl a zbytek mouky. Postupně přisypávejte a pomocí robotu vypracovávejte těsto. Po osmi minutách by se mělo lepit jen na dno. Pokud ne, přisypte mouku.
Mísu vymažte olejem a těsto do ní přemístěte. Protočte, tak aby se celé naolejovalo. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte přes noc v lednici kynout.
Druhý den ráno dejte povolit máslo. Poté jej v misce pomocí vidličky promíchejte s moukou.
Z těsta vytvořte obdélník v poměru 2:3 kratší stranou k sobě. Pomažte jej ze dvou třetin máslovým těstem a složte tak, že první překlopíte sucho třetinu a na ni pomazanou. Otočte a vyválejte. Poté opět přeložte, vyválejte, přeložte a dejte v zakryté míse do lednice. Celý proces válení zopakujte odpoledne.
Ráno vyndejte těsto a nechte půl hodiny v teple. Rozválejte na kruh o průměru 40 cm. Rozdělte na čtvrtiny a ty poté na tři díly. Smotáme croissanty, potřeme žloutkem smíchaným s mlékem a necháme 45 minut kynout.
Troubu předehřejeme na 200°C. Croissanty pečeme do zlatova.


Poznámka
•    Fotky hotových nejsou, jelikož se z nich staly placky, díky jejich předělání večer a celonočnímu kynutí hotových.
•    Jsou skvěle máslové a s marmeládou naprosto báječné.
•    zdroj: Bistro Florentyna

1 komentář:

  1. už podruhé za dnešek jsem narazila na recept na croissanty, myslím, že mi všemohoucí dává jasné znamení...

    OdpovědětVymazat