neděle 31. ledna 2010

Tvarožník

Suroviny na těsto
•    250g polohrubé mouky
•    150g Hery
•    1 vejce
•    ½ prášku do pečiva

Suroviny na náplň

•    500g tvarohu
•    500ml mléka
•    1dcl oleje
•    1 vejce
•    1 vanilkový pudink
•    150g cukru moučka

Postup
Necháme Heru změknout a vypracujeme těsto. To rozprostřeme do dortové formy a uděláme asi tří centimetrový okraj.
Suroviny na náplň pomocí tyčového mixéru rozetřeme dohladka. Nalijeme do formy.
Pečeme na 200°C asi hodinu a poté necháme ztuhnout.
Poznámka
•    Měla by to být konkurence tvarožníku.
•    Moc nechutnal, těsto bez chuti, konzistence krému i po zatuhnutí moc krémová – teče.
•    Od Galdů z knihovny

čtvrtek 28. ledna 2010

Město Bati, muže, který nenáviděl čokoládu

Mráz. Na vlakové zastávce se kouří jednadvaceti lidem od úst. „…mám tady dvacet důchodců a chceme zjistit, jaké zpoždění bude mít vlak.“ Jeden z inženýrů se snaží předstírat, že dělá něco pro to, aby jeho devatenáct náctiletých svěřenců neumrzlo hned na začátku exkurze. Po nahlášeném sedmiminutovém zpoždění zmrzl úsměv na rtech i těm, kteří si chránili obličej šálou. Kvůli dokumentaci exkurze bylo rozdáno dvacet bodů do aktivity pro ty, jež dokázali rozpohybovat zmrzlé údy a vytvořit vesele mávající skupinku. Naštěstí pro nás byl Baťa pašák a vybavil celou jednadvacítku klimatizací. Bohužel se na venkovní terasu nedostalo. Zato výtahů má budova osm. Každý jezdí jinou rychlostí a navíc jsou k dispozici také dva oběžné výtahy, jež sklízejí největší pozornost.Než se však odhodlám k jejich vyzkoušení, odcházíme do muzea. Inženýři se sice nemohou dopočítat studentů, ale jsou to přeci jenom Ing. Co jim nejde u počtů zvládají bravurně u verpánku a za své skvělé odpovědi si vyslouží každý po jednom pohledu. Nás studenty nechají jenom podívat se na boty. Ale i ty stojí za to. je libo Australskou domorodou, Beatles, boty pračlověka anebo raději čínskou botičku? Či snad je libo botu na chodidlo o délce 41 centimetrů? Že raději jednu z miniatur? Nu dobrá.
Toliko k botám a teď zase rychle nazpět k jídlu.

místo: Adria, Zlaté jablko, Zlín
zkoumaný objekt: palačinka
zkoumaný nápoj: horká čokoláda se šlehačkou
Již třetí den mám chuť na palačinky. Poutač hlásající, že mají nově palačinky rozhodl. „Čokoládovou palačinku,“ hlásím u pultu. U stolku prolistuji nápojový lístek a po zjištění, že mimo čokolády mají i kakao, se rozhoduji to risknout. Po přinesení palačinky jsem požádala o čokoládu se šlehačkou. Mezitím jsem se věnovala palačince. Můj oblíbený čtvercový formát talíře, byl našikmo postříkaný hnědou polevou. Uprostřed ležela přeložená palačinka.Vpravo velká hora šlehačky a vlevo malý kopeček čokoládové zmrzliny. Ochutnávám šlehačku. Šlehačka je horší než ta ze spreje. Vím, že to není možné, ale je to tak. Zmrzlina? Naprosto prášková, ze které je cítit kakaový prášek. Beru do ruky nůž. Po půlhodině vítězím nad gumovitou hmotou. A náplň té čokoládové krásky? Pikao. Já Pikao ráda, ale jako náplň palačinky v kavárně? Ne, děkuji nechci. Šlehačku a filigrán, který euro čokoládu viděl jen z dálky, nechávám na talíři. Dostávám čokoládu. Hora šlehačky stejné kvality. Po třech lžičkách přestává milovnice kakaa konzumovat. Prášek, prášek, prášek. Boty ano, čokoládu ne.

neděle 24. ledna 2010

Jablečné řezy se zakysanou smetanou

Suroviny na těsto
•    2 vejce
•    8 lžic oleje
•    150g cukru moučka
•    300g očištěných jablek
•    2 lžičky skořice
•    300g polohrubé mouky
•    1 prášek do pečiva

Suroviny na polevu

•    2 zakysané smetany
•    100g čokolády na vaření

Postup
Bílky ušleháme do tuha. Jablka nastrouháme nahrubo. Žloutky ušleháme s olejem a cukrem do pěny. Dáme vyhřát troubu. Vmícháme jablka se skořicí a potom mouku s práškem do pečiva. Rozetřeme na plech s pečícím papírem v asi dvoucentimetrové vrstvě. Pečeme na 250°C asi dvacet minut a necháme vychladnout.
Necháme smetany v kuchyni trochu zteplat. Rozpustíme čokoládu a vmícháme do ní smetany. Buchtu rovnoměrně potřeme.

Poznámka
•    z http://ekucharka.net/jablecne-rezy-video/
•    čokoládu možno opatrně roztavit v mikrovlnce
•    nahradit moučkový cukr krystalem – takto nejde pěna
•    nedělat, pokud, tak dvojnásobnou polevu

sobota 23. ledna 2010

Vyhlašujeme Vám válku

Dvě studené krabičky ležely na stole. A najednou nebylo nic. V průběhu hodiny se taštičky stačily uvařit a sníst. Jenom strávit jsme je nestihli. Jedno měly všechny společné. Bylo jich málo. Kupovali jsme dvě krabičky, pro dva dospělé a dva, přibližně osmileté, žaludky. A pak najednou nic. Rok, dva, tři. Co se děje? Horentní cena taštiček, malá velikost balení a zestárnutí osmiletých trávících ústrojí rozhodly, že prostě ne. Navíc už stejně nebyly moc k vidění. Jenom na tu chuť se jaksi nedalo zapomenout.



Tatínek také vyprávěl, že mu je kdysi jeho maminka udělala. Dlouho se s tím i s její maminkou patlaly a … Jemu to nechutnalo. Nebyly jako ty kupované.



To byl důvod, proč jsem se dlouho bála do nich pustit. Přeci jen můj život připomíná spíše Hollywood, tak proč sem tahat propadáky? Ale nakonec jsem našla recept, který neobsahoval brambory, a který by mohl být ono.


Následuje úryvek z deníku, který vedu ve své hlavě…

mezi podzimem a zimou 2009
…těsto je tuhé. Nedaří se mi ho vyválet, natož natenko. Nedaří se mi ho vyválet, natož do obdélníku. Rozválená placka se samovolně scvrkává. Grr, nenávidím tu hmotu. Vykrojené čtverce neví, jak vypadají čtverce, ale snaží se je napodobit. Moc jim to nejde. Jednotlivé rohy se nechtějí spojovat. Patvary z tlustého těsta o velikosti sloních uší. Taštičky to nepřipomíná. Po uvaření jsou zhodnoceny jako dobré, příště tenčeji těsto. Hmm, těš se…



23. ledna 2010
„Těš se,“ výjimečně nepřistupuji k těstu s láskou, ale s pomstychtivostí. V průběhu uplynulého dne jsem vypracovala důkladnou strategií a investovala do svého zbrojního arzenálu. Nově zakoupená bílá formička výhružně zacvaká čelistmi. „Dočkáš se, holka,“ zamnu si ruce a uchopím váleček. Beru malý, pro jeho obratnost. Tíhu mu dodají moje ruce, povzbuzené burákovou pomazánkou k snídani. Těsto splasklo. Došlo mu, že dnes to nebude žádná sranda. A taky nebyla, váleček zaútočil s razancí, oproti níž byla Hirošima požárem vánočního stromku…


Toliko čerstvé zápisky. Momentálně si říkám, že těsto nakonec vyhrálo. Já jsem ten, komu je těžko a kdo je přejedený.


 
 
čtěte také: Taštičky

Taštičky

Suroviny na těsto
·    1 vejce
·    1dcl vody
·    1 lžička oleje
·    350g hrubé mouky

Suroviny na náplň
·    ½ měkkého tvarohu
·    2 lžíce mléka
·    ½ vanilkového cukru

Postup
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, které natenko rozválíme, vykrojíme kolečka, naplníme, uzavřeme a vaříme ve vroucí osolené vodě asi pět minut, než vyplavou. Barbaři podávají mohutně sypané kakaem, cukrem a přelité máslem.



Poznámka
·    možnost plnit i povidly
·    uvedená tvarohová náplň stačí na půlku taštiček
·    celkový počet taštiček je kolem 50
·    nejbližší mraženým

pátek 22. ledna 2010

Chleba plněný sýrem

Suroviny
·    1 kulatý chleba
·    4 trojúhelníčky Veselé krávy
·    1 trojúhelník Nivy
·    1 Hermelín
·    1 zakysaná smetana

Postup
Hermelín nastrouháme, Nivu rozdrobíme, tavený sýr rozetřeme a vmícháme zakysanou smetanu. Z chlebu uřežeme vrch, vydlabeme, naplníme směsí a přikryjeme. Vydlabané kusy naskládáme okolo na plech a dáme na 20 minut do trouby na 300°C.

Poznámka
·    pro tři až čtyři

sobota 16. ledna 2010

Tvarohový koláč? A ven!

Mé první setkání se slovem cheesecake proběhlo v době, kdy jsem se svým experimentálním pečením teprve začínala. Po přečtení Labužníka mi bylo jasné, že se do toho nepustím. Nikdy. Po obdržení Kuchařky pro dceru, mimochodem skvělá kniha, se nikdy změnilo na možná někdy. Teprve překlad cheesecake jako tvarohového koláče v sobotním Koření mě vyburcoval k akci. Ovšem jak jsem ve škole zjistila, překlad cheesecake, jako tvarohový koláč, se objevuje i v učebnicích. Týden jsem tedy strávila teoretickými přípravami, které byly ukončeny definitivním rozhodnutím o zdvojnásobení dávky a zakoupením Lučin a sušenek. Ač mi byla několikrát nabízena možnost nahradit smetanový sýr tvarohem, poučena anglickou Wikipedií jsem náporu odolala. A to byl zdůrazňován i rozdíl cen, což je pro mě, kolenvrtku, argument dosti podstatný. Ale pro mě jako pro člověka, který se drží receptů, zvláště u cizokrajných dobrot, neměl šanci. Holt pravý cheesecake je pravý cheesecake, a tak jsem se držela této věty…

Tvaroh se často používá do salátů, sendvičů a do koláče, podobnému cheesecake, nazývanému například tvarohovník v Česku, syrnik v Polsku... 1

Pokud někomu toto jako odůvodnění, proč se držet smetanového sýru, nestačí, budu se anglickou Wikipedií ohánět jako jezuita křížem ještě jednou. Nebudu. Ten rozdíl byl rozdíl mezi tvarohem a ricottou. Takže pokud vás to zajímá ricotta je méně tučná a slaná. Asi bych se pro příště měla učit spíše angličtinu než dělání „sýrových koláčů“.
            Během postupu jsem se držela tohoto návodu a výsledek, pokud mohu zhodnotit byl nejspíš cheesecake. Pěkný, dobrý s jednou jedinou vadou. Sušenková vrstva nebyla křupavá, protože, i přes veškerou mou snahu jí v tom zabránit, se horká voda dostala do formy. Ovšem další rouhačskou radu, abych příště vodní lázeň vypustila, odmítám. Zaprvé by to nejspíš nebylo ono, co se skupenství týče a za druhé nepeču proto, abych měla výsledek. Peču proto, abych pekla.


Před vložením do trouby, ale až po udělání "eska" nožem. Příště nedělat.

Po vyndání z trouby. Ukázalo se, že dobu pečení se povedlo vystihnout.

Před podříznutím za časného jitra (mlha nebyla).

První ze "studiových" fotek.

Zde je vidět, že řez nebyl ideální.

Poslední fotka i pěkným řezem.
 čtěte také: Cheesecake

Cheesecake

Suroviny
·    300g sušenek
·    120g másla
·    800g Lučiny v krabičce
·    120g mletého cukru
·    4 vejce

Postup
Zjistíme velikost formy. Tento recept počítá s kulatou rozebíratelnou formou o průměru cca 26 centimetrů. Taky se ujistěte, že máte dostatečně velký plech nebo pekáče, ve kterém bude moci stát forma zalitá přibližně do půlky vodou, což umožňuje zachování krémovitosti koláče. Výsledek má pak na výšku zhruba tři centimetry, takže pokud chcete ty krásné vysoké, kupte si menší formu nebo více sýru.
Dno formy vyložíme pečícím papírem. Skřípneme a vymažeme stěny i dno máslem. Formu pečlivě obalíme alobalem.
Máslo rozpustíme. Sušenky nadrtíme v mixéru. Drobky promícháme s rozpuštěným máslem. Hmotu dáme do formy a dobře upěchujeme rovným dnem sklenice. Dáme do ledničky.
Lučiny pomalu stěrkou dohlídka rozetřeme. Dáme vařit vodu a zapneme troubu na 170°C. V Lučinách opět dohladka rozetřeme s mletým cukrem. Postupně stěrkou roztíráme jedno vejce za druhým. Dáváme pozor na to, aby se do hmoty nedostal vzduch.
Korpus vyndáme z lednice a pomalu na něj nalijeme hmotu. Necháme odstát, aby mohly bublinky uniknout. Zatím je možné umýt a utřít nádobí. Propíchneme objevivší se bublinky.
Formu dáme do plechu a zalijeme vyvřelou vodou. Nejlepší je mít plech už v troubě. Teď troubu zavřeme a 30 minut neotvíráme. Nespálí se, ale po otevření by se mohl propadnout, popraskat… Poté důrazně poklepeme na bok formy a když se rozhodneme, že se to podobá sulci nebo rossolu, vypneme troubu, otevřeme dvířka a zase na cheesecake zapomeneme. Pokud ne, dáme mu další pět minut. Možná vás zmate, že se barva nezmění. Podle mě lepší než spálit a navíc, cheesecake zatuhne později.
Po půl hodině, je to libovolné, vyndáme z trouby a necháme formu stát a čekáme, než se dostane na kuchyňskou teplotu. Poté umístíme na noc do ledničky.
Krájíme pilkou, kterou namáčíme v teplé vodě. Nejlepší postup je prokrojit kolmo sýrovou vrstvu a k formě, prsty obejmeme čepel, která vyčnívá z formy. Nůž vytahujeme a potom opět opláchenem. Bylo to pěkně vidět na videu, které však není na www.

Poznámka

neděle 10. ledna 2010

Mrkvový "koláč"

Někdy prostě neuniknete. Ráno se jeden čerstvě upečený kousek mrkvového koláče vynořil z trouby dnes již neexistující cukrárny U Mlsné kočky v centru Zlína a rozhodl se, že ho sní jistá Pája. A tak zařídil jeden odvoz autem, jednu schůzku, vyprodání Malakovu do třetí hodiny odpolední, a nakonec se ještě tvářil, že není v chladícím pultu nic lepšího. Což taky nebylo. Neříkám, že jsem mu propadla tak, jako jiným, ale byl skvělý. Nad složením bílé pěny jsem přemýšlela celou cestu domů. A o čem vlastně mluvím?

Mrkvový koláč, u nás také často nazýván jako mrkvový dort, což vzniklo překladem anglického cake koláč nebo dort, je moučník ze strouhané mrkve s měkkou a hutnou strukturou, díky které bývá často přirovnáván k perníku, potřený polevou ze smetanového sýra.

Historie této pochoutky, která našla mnoho milovníků po celém světě, sice sahá hluboko do minulosti, na královských stolech však nejspíše neležela. Tento středověký dezert byl připravován hlavně nemajetnou složkou obyvatel, protože mrkev fungovala jako náhražka cukru a jiných, cenově nedostupných, sladidel.
Ač nelze přesně zjistit, ve které zemi upekla středověká ženuška poprvé tuto pochoutku, většina lidí si ji spojuje s Anglií nebo Amerikou. Obě země přispěly při jeho zmrtvýchvstání svou troškou do mlýna. Nejprve oprášili tuto recepturu za druhé světové války Angličané. Díky přídělovému systému, který v nejhorších dobách zajišťoval jen 230 gramů cukru za týden na osobu1, vzrostla obliba a zájem o náhražkové potraviny. Mimo našeho mrkvového dortu se to také týkalo drobenkového koláče. Jelikož však každý, kdo chce být slavný, musí do Ameriky, přeplul v podpalubí záoceánské lodě, minul sochu Svobody a vynořil se v šedesátých letech dvacátého století na americké půdě. Během deseti let se stal pevnou součástí nabídek kaváren Nového světa a kanál Food Network jej zařadil mezi pět nejmódnějších jídel desetiletí.2

Příběh mého „koláče“ začal v Bistru a tam také skončil. Ač jsem mezitím konverzovala také s anglicky psanými a jinými recepty, tento vypadal jako sázka na jistotu. Jelikož jsem fanoušek BIO potravin, žiju v domě se zahradou a nedávno bylo deset stupňů nad nulou, koupila jsem si mrkev v supermarketu. Kilo bylo nejspíše opravdu hodně, ale co když jeden mililitr mrkve váží jeden gram? Pak jsem měla navíc jen nějakých dvě stě padesát gramů, což po odečtení váhy šlupiček a nenastrouhatelných konců není nijak závratné číslo. Ono to měření v mililitrech, chápejte, studentka prestižní kuchařské školy Rudolfa II. nemůže měřit v hrncích3, mě vytáčí, ale co můžeme chtít po národu, který vymyslel počítač. Protože olivový olej nebyl ve středověku běžnou surovinou, použila jsem slunečnicový. Aby se o mně neřeklo, že jsem rasistka, rozhodla jsem se spravedlivě dát půlku cukru hnědého a půlku bílého. I když jsem tedy dělala co mohla, aby výsledek nebyl dokonalý, nakonec jsem jednou věcí svůj mrkvový „koláč“ vylepšila. Místo vanilkové esence, která nikdy nepřekročila práh bytu, jsem použila zrníčka vanilkového lusku. Tímto jsem dostála všem vlastním gurmánským kritériím a mohla se pustit do pečení, protože

„ingredience + míchání + teplo = pečení“
Alton Brown


 čtěte také: Carrot cake

Carrot cake

Suroviny na základ
·    750 ml strouhané mrkve
·    4 vejce
·    450 ml cukru krystal
·    300 ml oleje
·    500 ml polohrubé mouky
·    2 zarovnané lžičky sody
·    2 zarovnané lžičky prášku o pečiva
·    půlka vanilkového lusku (zrníčka)
·    ½ lžičky soli
·    2 lžičky skořice


Suroviny na polevu
·    7 malých Lučin (kolem 400g)
·    5 lžic citronové šťávy
·    200 ml cukru moučka

Postup
Cukr vyšleháme s vejci a olejem. Přišleháme mouku, ve které jsou vmíchány ostatní ingredience mimo mrkve. Tu zamícháme ručně nakonec. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi půl hodiny. Necháme vychladnout.
Lučiny vyšleháme s citronovou šťávou a cukrem. Potřeme vychladlou buchtu.

 Poznámka
·    původní recept na http://bistro.florentyna.cz/index.php/recepty/carrot-cake     
čtěte také: Mrkvový "koláč"