sobota 24. července 2010

1st chapter

Po velice dlouhé pauze jsem dočetla první kapitolu. Minule jsem opustila Alenku v podzemní síni. Od té doby snědla jeden koláček, který ji zmenšil a na konci další, o kterém nevěděla, co s ní udělá. Proč je jedla a proč bylo použito slovo pohrabáč? Poprvé se zmenšila tak, aby mohla projít malými dveřmi, které odemknula klíčkem ze stolu. Bohužel je znovu zamkla a klíč dala na stůl před tím, než se zmenšila, takže logicky nemohla dovnitř. Proto snědla druhý koláček, který měl z hrozinek vyskládáno slovo „EAT ME“.

Vypsala jsem si přibližně 325 slovíček a většinu z nich umím. Mám problémy s přibližně třiceti slovíčky, ale věřím, že se poddají.
Zdroj

úterý 20. července 2010

Dvakrát horká čokoláda a povídání k tomu

Myslím si, že jsem sama, koho občas napadají myšlenky typu „O co se s tou čokoládou vlastně snažím?“ Na odpověď jsem přišla až nyní po přečtení předchozích článků. Oficiálně hledám dobrou horkou čokoládu, neoficiálně mě to baví. Možná bych měla napsat, že mi horká čokoláda chutná, ale bohužel tomu tak není.
Jak podle mě má vypadat horká čokoláda?
barva: tmavá hnědá (tolerujeme i světlou, ale pozor mohla by zavánět kakaem)
konzistence: hustá, krémová, stále však tekutá (nikoliv kakao, které je tekuté a o hustotě se mluvit nedá, obejdeme se také bez pudinků a škraloupů na povrchu)
chuť: čokoládová (nepřeslazená, bez náznaku prášku)
 Nyní víme co hledám a jelikož školní rok skončil, tak si můj oblíbený Zlín může dát na chvíli pohov (Český pohov byl dlouho rozuměn jakožto pokrčení levé nohy. Nyní jsme přejali americký způsob - ukročení do strany). Mám za to, že Vsetín, mé doslova rodné město, kavárnami příliš neoplývá. Tuším přítomnost dvou, ale u jedné se spíše domnívám, že se jedná o čajovnu (respektive je to obchod se spoustou druhů sypaného čaje, pěti stolky a nápisem Kavárna na vývěsním štítu).

místo: Pohoda, Vsetín
Překvapivě po čokoládě chutnající nápoj, avšak se škraloupem. O tekutosti nemohla být řeč, takže velmi dobrý čokoládový pudink.


místo: Restaurant Poseidon, Ostrava
Jelikož se nejedná o kavárnu a před objednáním jsem já, zapřísáhlý odpůrce ryb, snědla kousek lososa a nejspíše také mečouna, surimi tyčinku, slávku a završila jsem to malými rybkami, neberte mé hodnocení příliš vážně. Ač číšník vypadal lehce udiven objednávkou na horkou čokoládu ve třicetistupňovém pekle, kdy si většina společnosti dopřávala ledovou kávu, nakonec mi přinesl kakao. A tím vlastně můžu skončit. Chuť byla nahořklá, ale měla jsem k dispozici cukřenku, tak jsem si teoreticky mohla dosladit. Šlehačku jsem chuťově nedokázala zařadit, neboť jsem už dlouho neměla pravou sprejovou, ale na normální to nevypadalo. 


Teď ještě doufat, že se neprolátne, že mi ty ryby snad začaly i chutnat a můžu vyrazit někam dál. Třeba do Vizovic, kde je prý skvělá čokoládovna.

Nekvalita prvních fotografií je dána omezením mobilního přístroje. Kvalita třetí je dána ovesnou vločkou.

Suflé

Suroviny
•    máslo
•    kakao
•    57g másla
•    112g hořké čokolády
•    2 vejce
•    3 lžíce polohrubé mouky

Postup
Misky vytřeme máslem a vysypeme kakaem.
Nad parou rozpustíme máslo s čokoládou a dáme stranou chladnout.
Vyšlehejte dvě vejce a do pěny vlijte rozpuštěnou čokoládu. Zlehka smíchejte a poprašte moukou, kterou také vmíchejte.
Formičky naplňte, zakryjte potravinovou folií a dejte na 15 minut zmrazit.
Troubu rozehřejte na 230°C a pečte přibližně 15 minut.


Poznámka
•    Nevyskočilo mi tak jako minulé, ale spíš se podobalo mým představám, co se chuti a konzistence týče. Možná zlepšit pečení.
•    Čas a teplota pečení je opsáno z knihy. Řídila jsem se citem.
•    Přibližně na pět malých formiček.
•    Čokoláda byla tentokrát psaná hořkosladká.
•    zdroj: Co by měl vědět správný kuchař - James Peterson

Tvarohové chrupinky

Suroviny
•    250g Hery
•    250g hladké mouky
•    250g měkkého tvarohu
•    1 žloutek
•    marmeláda
•    směs mletého cukru s vanilkovým v libovolném poměru

Postup
Ze žloutku, mouky, Hery a tvarohu rychle zpracujeme těsto a dáme na dvacet minut odpočinout.
Vyválíme tenký plát a vykrajujeme formičkou na plněné pečivo, plníme marmeládou a okraje stlačujeme. Pečeme na 250°C asi patnáct minut, do změny barvy. Teplé obalujeme v cukru.

Poznámka
•    Pokaždé mi marmeláda vytekla, ať jsem dělala za pomocí skleničky nebo formičky.
•    Oblíbenější než šátečky, díky cukru sladší.
•    Možnost chrupinky surprise z několika druhů marmelády.
•    Výsledky vypadaly příliš nefotogenicky.
•    Od pí.Vaculíkové

Tvarohové šátečky

Suroviny
•    250g tvarohu
•    250g hladké mouky
•    250g Hery
•    povidla

Postup
Z tvarohu, mouky a másla vypracujeme těsto, které dáme chladit. Rozválíme na tloušťku půl centimetru a krájíme na čtverce o straně délky 10 cm. Plníme povidly, okraje přehneme a stlačujeme. Pečeme na 250 °C do změny barvy.


Poznámka
•    Někdy se přidává prášek do pečiva.
•    Oblíbené cestovní, občas trochu sušší.