úterý 31. srpna 2010

Den druhý ... promočené

Vzbudila jsem se brzy. A potom ještě jednou, dvakrát, třikrát. Nakonec mě to přestalo bavit a před sedmou jsem se vybatolila z postele. Poučena z pondělí jsem se důkladně namazala opalovacím krémem a nahoru do batohu si dala kšiltovku. Takto nachystány jsme vykoupily zásoby půllitrových vod a venku před chatou je přelily do našich lahví, neboť minulý rok jsme neopatrně načepovaly v jednom horském hotelu a následující čtyři dny nám nikdo nezáviděl. Ranní mlha a chlad nás vůbec neznepokojovaly. Když jsme šly po hřebenu, vítr dul a viditelnost se postupně snižovala až dosáhla přibližně dvaceti metrů, počaly jsme mít obavy, které však rozehnal stoupající adrenalin a cesta dostala příchuť dobrodružství. Potkávaly jsme jen „krosnaře“ a „profesionály“. Ovšem pod jedním sešupem, kde se vzala, tu se vzala, kouzelná babička s hůlkami. Dostavila se ve čtyřech vydáních a nás to začalo bavit.

neděle 29. srpna 2010

Nejen den první ... spálené

Ten výlet se zrodil z nudy. Nuda je věc typická pro všechny postpuberťáky. Okolí se stalo imunní vůči jejich výstřelkům, a tak jsou užíráni nicneděláním a nuděním se. Trasu, jež vedla přes Praděd a Smrk na Kralický Sněžník, jsem, jakožto typický student střední školy, zkopírovala odsud. Bylo však nutno ji upravit, neboť nemůžete po dvou neplnoletých dívčinách chtít, aby se trmácely sto kilometrů lesními pěšinami, či snad, nedej bože, spaly v lesích.

neděle 1. srpna 2010

Sníh, slon a vanilka

Jelikož zítra ráno v pět vyrážím do hor, jež by Bramac mohl klidně použít do nové reklamní kampaně, rozhodla jsem se posilnit nejen vanilkovou zmrzlinou domácí výroby. Patřila k ní také kupovaná čokoládová a horké maliny. Jelikož plastová „prima“ krabička mi nešla otevřít, rozhodla jsem se ji, pamětiva na rozbitou sklenici od medu, předat na otevření ovesné vločce. Ta za vše může, neboť nevzít tu plastovou vaničku tak ochotně, tak já nedám na maminčinu radu, že kamenná vanilková zmrzlina půjde lépe kopečkovat, pokud nástroj ponořím do teplé vody. Inu, jakožto důvěřivý člověk jsem tak učinila a opravdu, naběračka mizela ve zmrzlině, pak se to trošku seklo, tudíž jsem ji šla znovu namočit a všimla si, že nezajížděla do zmrzliny, ale ohýbala se! Přítomní mi nezapomněli připomenout prasklou ručku od mlýnku na maso a promptně mne překřtili na Alžbětu Pomořanskou. Jenom nevím proč.


Jsou prázdniny. Už měsíc. Přečetla jsem 25 knížek, šla na jeden výlet, byla plavat, koupila nové pozadí a procházela se deštěm. Než se začnete nudit, tak vám připomínám, že je to možná poslední článek, neboť zítra jedu na mírně sebevražedný výlet. Až na Smrku, Králickém Sněžníku nebo Pradědu potkáte dvě plazící se postavy, tak jim poskytněte první čokoládovou pomoc a kontaktujte pohřební službu Žárský a syn.

pekla Nejvyšší

Kvízová otázka
Jakým způsobem překonávají kačeny pozvolný splav?
a)    vzlétnou
b)    přeplavou
c)    přebrodí
Odpovědi pište do komentářů. Pokud přežiji, tak vyhodnocení hrozí v sobotu, pokud ne, tak sledujte kačeny a Teidu.

Borůvkový koláč s tvarohem

Suroviny na těsto
•    35g droždí
•    250ml mléka
•    500g hladké mouky
•    špetka soli
•    100g rozpuštěného másla
•    2 žloutky
•    80g cukru krystal

Suroviny na náplň
•    500g měkkého tvarohu
•    2 vejce
•    2 lžíce vanilkového cukru
•    2 lžíce škrobu
•    3 lžičky citronu
•    0,5l borůvek

Suroviny na posýpku
•    200g hladké mouky
•    200g cukru moučka
•    100g másla

Postup
Ohřejeme mléko tak, aby bylo o něco teplejší než lidské tělo. Rozdrobíme kvasnice a zalijeme teplým mlékem. Necháme vzejít kvásek.
Všechny ostatní suroviny na těsto smícháme a zalijeme kváskem. Robotem zpracujeme a necháme nakynout.
Mezitím vyšleháme tvaroh a ostatní mimo borůvek. Ze surovin vytvoříme posýpku.
Těsto rozválíme na plech, potřeme tvarohem, posypeme borůvkami a završíme posýpkou.
Vložíme do trouby předehřáté na 250°C. Pečeme asi půl hodiny.


Poznámka
•    Moc dobrá. Dělali jsme ji už dvakrát.
•    Čím víc posýpky tím lépe.

Vanilková zmrzlina

Suroviny
•    2 kelímky smetany ke šlehání
•    100g cukru krystal
•    4 žloutky
•    kousek vanilky
•    1 lžička vanilkové esence

Postup
Smetanu dáme do mrazáku. Žloutky vyšleháme s cukrem a chvíli je šleháme nad párou. Potom přidáme vanilku a esenci.
Šlehačku vyšleháme, vmícháme do ní žloutkovou hmotu. Vlijeme do krabičky a dáme mrazit. Občas prošleháme.



Poznámka
•    Je pak jako kámen. Chce to chvíli nechat povolit před podáváním.
•    Většině chutnala, mně přišla příliš sladká a tučná.