úterý 25. ledna 2011

Oskaři, Smrtky a další havěť

Většinou nemám domácí úkoly ráda. V procentuálním vyjádření to až donedávna bylo 100%. Avšak toto pěkné číslo nedávno pokleslo ve prospěch informatiky. Mezi obvyklá i neobvyklá zadání otravných úkolů do tohoto předmětu patří miliony prezentací, u kterých občas i tušíte, co to po vás chce, tabulky o trilionech řádků, vytvoření vlastních www stránek a splnění několika úrovní logické hry, v překladu schopnost najít a aplikovat návod, jak v dané hře zvítězit. Nicméně jsme přešli na nový tematický celek a zadání znělo vytvořit a sestříhat video. Dokonce byl pan inženýr i tak laskav, že nám řekl, jaký program bude vhodné použít. Potom přišlo několik nápadů, stahování programů, což je mimochodem činnost, které se bojím jako čert kříže, natáčení, focení, vaření, pražení, zachraňování kamery a šest hodin civění na obrazovku. Nakonec se dílo relativně podařilo a já mám tu čest vám představit video na téma: Jak vznikají články do rubriky Bábovičky. Omluvte prosím sníženou technickou kvalitu, chyba není na vašem přijímači.

Briošky

Suroviny 
500g hladké mouky
12,5g kvasnic
50g cukru moučka + ¼ lžičky téhož
9 vajec
2 lžičky soli (necelé)
400g másla
150g hrozinek

Postup
Mouku smícháme s droždím a cukrem. Přidáme 4 vejce a hněteme při střední rychlosti. Po jednom přidáme ještě 3 vejce. Když se těsto odlepuje od stěn mísy, přidáme cukr a máslo. Hněteme, dokud není hladké a lepivé.
Necháme kynout hodinu a půl v míse zakryté fólií – zdvojnásobí objem. Přendáme na vál, udeříme do těsta dlaní, aby se zploštilo, a vrátíme do mísy pod fólii. Necháme v mrazáku odpočívat hodinu a patnáct minut.
Stlačením zjistíme, zda je těsto nakynuté. Přesuneme na vál a opět zploštíme. Vmícháme hrozinky a těsto rozdělíme na malé kousky o 45 gramech a ve vzdálenosti 5 cm od sebe poskládáme na plech. Necháme opět chvíli kynout.
Vyšleháme vejce a jeden bílek s ¼ lžičky cukru. Předehřejeme troubu na 250°C. Briošky potřeme připraveným vajíčkem a pečeme 12-14 minut. Necháme vychladnout.
Podáváme samotné či s marmeládou nebo Nutelou.


Poznámka
na cca 30 kousků
ze skvělé knihy Vaří šéfkuchaři (pokud ji někdo má a nechce – koupím)

nejlepší jsou čerstvé

neděle 23. ledna 2011

Pudink s ovesnými vločkami

Suroviny
  • pudinkový prášek
  • litr mléka
  • čtyři lžíce cukru
  • ovesné vločky
  • plátek másla
  • pět lžic cukru

Postup
Dle návodu na obalu vytvoříme pudink. Vločky nasucho opražíme, přidáme máslo a cukr a necháme zkaramelizovat. Tekutý pudink v misce posypeme a necháme zchladnout.