pátek 7. října 2011

S'mores

Skupenství. Neznám efektnější proces než změnu skupenství. Ostatně již Thalés z Milétu jím byl fascinován a to natolik, že si za pralátku zvolil vodu. Z filosofů předsokratovského období na tom ještě nebyl s vnímáním reality tak zle, ač jeho teorie o vzniku země z vody stvořená na základě pozorování usazujícího se písku v přístavu, má povážlivé trhliny. Anaxagoras však na tom byl hůř. Jako důkaz existence pohybu uváděl lásku a nenávist. Někdy mám strach, že se naučím blábolení chlápka z ústavu pro choromyslné a ani to nepoznám.
Skupenství. Chvíle, kdy suflé roste, arašídy se mění na máslo, z bábovky se stává popel a mnoho dalších. Nebo taky okamžik, kdy se z malého, bezpečného a čistotného marshmallowu stane naducaná, výbuchem hrozící, lepivá dobrota. Její kombinace se sušenkou a čokoládou uspokojí nejen chuťové buňky, ale také receptory v kůži.

Člověk je mírou všech věcí, jsoucích, že jsou, a nejsoucích, že nejsou. (Sokrates)

Potřebujeme sáček Marshmallovů, hořkou čokoládu, sušenky (hranaté BeBe). Postup je jednoduchý.
Zapneme troubu na 225°C.
Na pečící papír položíme sušenky.
Na každou sušenku dáme po délce na délku dva marshmallowy (ne tak jako na fotce).
Dáme do trouby a necháme tam, dokud marshmallowy mírně nezhnědnou.
Na každou nafouklinu položíme čtvereček hořké čokolády, přiklopíme další sušenkou, chvíli počkáme a jíme. Pokud nepočkáme, tak se prý chová jako napalm (nebyla odvaha na otestování).




Mohou za to Alis (praktická realizace) a Yva (probuzení zájmu)

5 komentářů:

  1. Kde jsou ty časy, kdy se mladý Khors a jeho banda vloupali do skladu s maršmelákama? Že by přišel čas, znovu okusit jejich chuť?

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to ďábelsky...to musím zkusit:)

    OdpovědětVymazat
  3. Snad pokaždé, když brouzdám po netu, na ně narazím, ale nikdy jsem se nepokoušela zjistit, co to ty S'mores doopravdy jsou. A jaká škoda to byla, protože to zní i vypadá skvěle!

    OdpovědětVymazat
  4. Khors: Toť otázka. Kam mizí prošlý čas. Skladiště? Vesmír? nebo se beze zbytku likviduje?
    eL Familia: Ano, je jedno, jak by to mohlo chutnat, ale ten nápad se musí vyzkoušet.
    Catalina: Také jsem o nich našla jednu stránku. A navíc i mašinku na dělání ideálních smores.

    OdpovědětVymazat
  5. Jé, já mám děsně ráda Marshmellow, ale tohle jsem ještě nezkoušela. Slyšela jsem akorát, že se z nich dělá falešnej marcipán a že se opíkaj nad ohněm :D

    OdpovědětVymazat