pátek 4. března 2016

Andijviestamppot met champignons

Není prý důležité vyhrát, ale zúčastnit se. Vzhledem k tomu, že sestřička mému hostovi týden předem servírovala svíčkovou, byla má účast skutečně pouze formální. I tak jsem se ale rozhodla nedat kůži lacino a povolala do boje všechny vegetariánské zálohy nizozemské kuchyně. První teplý a slunečný večer tak byla servírována horká hořčicová polévka, zatímco druhý mlhavý a deštivý den přišlo na řadu chlazené sezónní vla a patat oorlog. Ve středu jsem bohužel lehce nezvládla časový rozvrh, takže kromě kmínové goudy byl představen jen tradiční mandlemi plněný gevulde koek. Abych dohnala ztracený čas, připravila jsem ve čtvrtek cestovní balíček obsahující jednoporcové balení hagelslag, stroopwafels a peprmintky královny Wilhelminy. Někdo by se sice hádal, že solené dropsy jsou mnohem tradičnější, a dokonce by hádku i vyhrál, ale faktem zůstává, že otroci a dropsy nepatří k věcem, které Nizozemsku získávají popularitu. Exkurz do místní kuchyně bylo třeba zakončit něčím tradičním, ideálně AVG-tje. A protože mi chybělo pořádné V jako vlees (maso), sáhla jsem po jedné z mnoha variací na stamppot.
Andijviestamppot met champignons
AVG-tje bych považovala za nejnizozemštější slovo vůbec. Zaprvé obsahuje vše, co mají Nizozemci rádi. Zadruhé je to zkratka (aardappel-vlees-groente = brambory-maso-zelenina). A zatřetí je to zdrobnělina (tje).

Stamppot a hutspot patří k tradičním nizozemským jídlům. V době, kdy eten uit de muur (jídlo ze zdi) ještě čekalo na vynalezení, servírovaly holandské hospodyně tyto mačkanice svým strávníkům pětkrát týdně. Stamppot, neboli rozmačkaný hrnec, se obecně chápe jako směs rozšťouchaných vařených brambor s nakrájenou syrovou zeleninou listovou. Za základní je považována andijvie (pravděpodobně čekanka listová, více níže), ale může být použit také špenát, kapusta, zelí nebo rukola. Často je stamppot obohacován sýrem a máslem. Hutspot, promíchaný hrnec, se oproti tomu skládá z brambor a mrkve či jiné kořenové zeleniny, které jsou společně uvařeny a následně rozmačkány. Hutspot je starší než stamppot, protože jeho předchůdce skládající se pouze z kořenové zeleniny byl konzumován ještě před objevením Ameriky. Obě jídla slouží jako příloha, která je většinou doplňována nějakým masem.
O světovou proslulost stamppotu se snažila i Anne Frank, která například ve svém deníku dne 14. března 1944 píše: „Ons middageten van vandaag is boerenkoolstamppot uit de vat.“ (Náš dnešní oběd byl stamppot z nakládané kapusty.“) Bohužel, jak jsem se v jejím muzeu přesvědčila, anglický překlad z toho udělal bramborovou kaši („Lunch today consists of mashed potatoes and pickled kale.“) Český překlad knihy slávě stamppotu také moc nepomohl: „Náš dnešní oběd je eintopf ze sudového zelí.
detail stamppotu
 V mém případě maso nepřicházelo v úvahu, takže jsem se spolehla na to, že host vezme doplnění bílkovin do vlastních rukou a zvolila recept na andijviestamppot se žampionovo-paprikovou „přílohou“ z již jednou osvědčených stránek Brenda kookt (Brenda vaří).

Andijviestamppot se žampiony

doba přípravy 45 minut, 2 porce

Suroviny

·    500g brambor (4 velké)
·    střední cibule (najemno)
·    máslo (dvakrát kousek)
·    250g žampionů (na plátky)
·    1 červená paprika (na kousky)
·    sůl
·    pepř
·    300 g andijvie (nebo méně)
·    ½ lžičky hořčice (co zbyla z mosterdsoep)
·    70 g nastrouhaného „starého“ sýra (Beemster uleželý, dva plátky)

Postup

1.  brambory na kousky vařit v osolené vodě
2.  cibule + kousek másla -> zesklovatět
3.  + žampiony + paprika -> opéct/podusit/nechat zhnědnout
4.  andijvie omýt a nakrájet na „drobno“ (krátké proužky jsou ideální)
5.  slít vodu z brambor do misky
6.  brambory + druhý kousek másla + hořčice + sýr -> rozmačkat (popřípadě přidat trochu bramborové vody pro konzistenci)
7.  + sůl + pepř -> dochutit (zvlášť bramborovou i žampionovou směs)
8.  + andijvie -> vmíchat do brambor

·    Pokud není andijvie, můžete použít i jinou listovou zeleninu, jenom je potom třeba vybrat správný název (spinaziestamppot, bloemkoolstamppot, stamppot met rucola…)
·    Andijvie je zdá se čekanka listová (na obou Wikipediích je uveden stejný latinský název Cichorium endivia, ale obrázky na Googlu se značně liší.
andijvie

čekanka listová

Žádné komentáře:

Okomentovat