pondělí 2. května 2016

Koningsdag

Představte si Nizozemsko. Napište na papír seznam věcí, které k němu podle vás neodmyslitelně patří. Předpokládám, že na seznamu je kolo. V první pětce, maximálně v první desítce. Přesto existuje den, kdy Nizozemci nechávají kolo doma. Koningsdag.
Brouwersgracht

Cyklostezky, běžně používané pro individuální přepravu kolmo, jsou během tohoto dne spolu s většinou silnic, ovládnuty chodci. Chodníky totiž zabírá největší představitelný bleší trh, na kterém se lidé pokouší prodat vše, co doma nepotřebují. A jen kombinace nizozemského obchodního ducha spolu s oslavou krále, druhým nyní paradoxně neodmyslitelným elementem Nizozemska, dokázala vyřadit kola ze hry. Alespoň v Amsterdamu.
kdo si kolo vzal, pochodoval s ním anebo jej rychle opustil
výprodej
přípravy den předem: "Volný trh a komerční obchod zde nejsou povoleny."
Koningsdag (koning = král, dag = den, s = přivlastňování) patří k významným státním svátkům. Jeho účelem je oslavit narozeniny krále. Současný panovník, Vilém Alexandr, se narodil 27. dubna, a tak se jeho narozeniny slaví živě. Jeho matka Beatrix takové štěstí neměla, protože její narozeniny spadaly na poslední leden, což se mnohým nejevilo jako vhodný den na vyhnání lidu do ulic, takže setrvali u 30. dubna, narozenin její matky, královny Juliány. Když jsem ve třídě poslouchala zuřivý odpor proti nedávnému přesunu svátku o tři dny, neubránila jsem se myšlence, jak asi musela být mládež šťastná, když se oslavy posunuly o půl roku. Matka Juliany, první nizozemská královna Wilhelmina, se totiž narodila 31. srpna.
Když v letech 1890 až 2013 vládly Nizozemskému království ženy, tak se svátek k upřímné radosti studentů nederlandistiky nazýval Koninginnedag (koningin = královna). Řekněte to třikrát po sobě a nepopleťte počet en.
královský sortiment Blokker (legíny, trumpetky, kravaty, hlásné trouby, kelímky, ubrousky, ubrusy, vlajky, stojany na vlajky, klobouky, mávátka)
poslední zbytky královského sortimentu Hema (trička, čelenky s peřím v barvě trikolóry, nafukovací selfie tyčky)
oranžový Albert (soesjes a tompoucen)
Jak už jsem zmiňovala, základními prvky královského mixu jsou obchod, zábava a oranžová. Lidová zábava začíná už den předem během Koningsnacht. Večer plný hudby, tance a alkoholu je ideální příprava na následující den, zejména máte-li mladší příbuzné, o které se máte starat.
Děti totiž pod dohledem krále dbají na tělesný rozvoj a ne degradaci a nějaký čas před Koningsdag se účastní Koningsspelen. Královské hry je iniciativa zavedená Vilémem Alexandrem. Během tohoto dne se v základních školách pořádá sportovní den, často zahájený společnou snídaní. Letos díky absenci Nutelly na seznamu sponzorů pravděpodobně i zdravou, protože hagelslag jsou národní, to se smí, to se dokonce musí.
letošní trh pro děti ve Vondelparku
Vondelpark
Řádně povzbuzené sportem vyhlížejí děti Koningsdag, protože to je pro ně šance, jak si trochu vydělat. Součástí domácích výprodejů v ulicích jsou totiž i speciální dětské trhy, většinou v parcích, kde mohou tyto prodávat vše od svých starých hraček, oblečení, kuchařských výtvorů a hudebního kraválu až po soutěže. Těch byla letos ve Vondelparku pěkná řádka začínající šipkami a shazováním plechovek, pokračující trefováním podnikatele syrovým vejcem a končící rozbíjením rajčat a lovením kachniček. Vše samozřejmě pod dohledem oranžových opatrovníků čerstvých po předchozí noci.
sourozenecké duo střídající se v hudební produkci (dále také kytary, baletky, tanečnice, housle)
oranžové v popředí trefovací hra, bílé v pozadí originál Picassa
definice dítěte je poměrně široká
král by neměl chybět
dětské knihy
tref svého podnikatele vejcem
teplé Chocomel
královna byla také přítomná
Pokud vás děti a nakupování nezajímají, můžete strávit Koningsdag hromadným procházením se po ulicích, ucucáváním z jediné povolené lahve, poslouchání hudby u minipódií, slavením na lodi, návštěvou koncertů a případně poutí. Stěžejní je vlastnit něco oranžového (protože královská dynastie Oranje-Nassau). Vlasy, brýle, vousy, šaškovou čepici, klobouk, selfie tyčku, nafukovací korunu, oblek, boa, pracovní kalhoty, plyšovou kombinézu nebo dopravní kužel. Všechno se počítá a za kombinaci je jackpot.
otcové v oranžové
malý král
decentní doplňky
kužel
dáma s parukou
oranje
pracovní kalhoty
oranje pravidlo platí pro všechny

A jaký byl letošní Amsterdamský Koningsdag? Holandský. Nebo také Breitnerovský. Pod mrakem, chladno a občas přeháňka nebyly ideálními podmínkami pro oranžové skotačení v ulicích. Nejprve jsem se domnívala, že mi celý den přijde slabý proto, že nemiluji děti a jsem ve Vondelparku. Nepiju a během oslav se pije. Jsem jedna a slaví se většinou ve více. Ale po konverzaci s další diplomovanou specialistkou na nizozemskou kulturu jsem usoudila, že chyba nebyla ve mně. Oranžová trička zůstala schována pod bundami, turisté byli zalezlí v hotelech, kanály poloprázdné, město tiché, atrakce na Damu nezvyklé a mládež na hudebních akcích v okolí. Trikolórky byly den předem vyprodány a na oranžové Tompoucen jsem s výjimkou Albertu nenarazila. Nabídka zajímavého jídla byla slabá a pomerančový odšťavňovač měl psychické problém, takže mu prodavač musel domlouvat. Na patat oorlog jsem si raději zašla ke svému osvědčenému prodejci (Voetboogstraat 33), který překvapil oranžovými kornouty. Aspoň něco, pomyslela jsem si a dala oslavám poslední šanci.
ulice u Vondelparku
Museumplein
nadějnější obrázek centra
spojovací ulice mezi grachty
slavící loď

královský palác na Damu
Nedávnou jsem se totiž ztratila u Brouwersgrachtu a jeho okolí (čtvrť Jordaan) se mi moc líbilo. Navíc se tam setkávají všechny tři hlavní Amsterdamské grachty, takže šance na zahlédnutí lodě byla výrazně vyšší.  I prodej domácího haraburdí se jevil pravděpodobnější ve čtvrti, kde lidé opravdu bydlí. Měla jsem štěstí. U Brouwersgrachtu byl totiž opravdový Koningsdag. Oranžoví lidé, plné ulice, prodej knih/oděvů/šperků/domácích pochutin, rozbíjení talířů tenisákem a lodě se slavícími lidmi. Na Haarlemmerplein nějaké mini hudební pódium a na rohu o kus dál další. Do objížďkové tramvaje, která vesele hlásila „dnes nejedu na hlavní nádraží“ jsem tak mohla nasednout s pocitem, že to nebyl úplný propadák. Jak by taky mohl, když jsem už ráno viděla chlapíka v oranžových kraťasech se lvím ocasem.
oranje Brouwersgracht
sousedské povídání během prodeje
lodě
oranžová flotila
tudy cesta nevede
Ještě video ze zpráv z letošního Koningsdag (prvních cca deset minut). Král slavil ve Zwolle, jeho dcery daly svá první interview, posílená bezpečnost, od páté minuty Amsterdam - zabírání prodejního místa ve Vondelparku, město, hudební vystoupení v okolí - ostatní města a selfie s králem.

Koningsdag video ze zpráv

lidé, kteří by z Nizozemského království chtěli republiku; atentátu na královnu 2009; státní loterie; oslavy v Karibiku; národní nehmotné kulturní dědictví; ... 

Žádné komentáře:

Okomentovat