úterý 25. ledna 2011

Briošky

Suroviny 
500g hladké mouky
12,5g kvasnic
50g cukru moučka + ¼ lžičky téhož
9 vajec
2 lžičky soli (necelé)
400g másla
150g hrozinek

Postup
Mouku smícháme s droždím a cukrem. Přidáme 4 vejce a hněteme při střední rychlosti. Po jednom přidáme ještě 3 vejce. Když se těsto odlepuje od stěn mísy, přidáme cukr a máslo. Hněteme, dokud není hladké a lepivé.
Necháme kynout hodinu a půl v míse zakryté fólií – zdvojnásobí objem. Přendáme na vál, udeříme do těsta dlaní, aby se zploštilo, a vrátíme do mísy pod fólii. Necháme v mrazáku odpočívat hodinu a patnáct minut.
Stlačením zjistíme, zda je těsto nakynuté. Přesuneme na vál a opět zploštíme. Vmícháme hrozinky a těsto rozdělíme na malé kousky o 45 gramech a ve vzdálenosti 5 cm od sebe poskládáme na plech. Necháme opět chvíli kynout.
Vyšleháme vejce a jeden bílek s ¼ lžičky cukru. Předehřejeme troubu na 250°C. Briošky potřeme připraveným vajíčkem a pečeme 12-14 minut. Necháme vychladnout.
Podáváme samotné či s marmeládou nebo Nutelou.


Poznámka
na cca 30 kousků
ze skvělé knihy Vaří šéfkuchaři (pokud ji někdo má a nechce – koupím)

nejlepší jsou čerstvé

2 komentáře:

  1. Jó, tohle mě vždycky donutí zanostalgičtit si nad mládím :) Výborná věc. Asi zatelefonuju babičce, ať mi jich na příště pár napeče :)

    OdpovědětVymazat
  2. Afgreki: Tvoje babička peče briošky? Kde se takové shánějí? Ne, že bych snad chtěla pustit svou výbornou frgálovou, ale babiček není nikdy dost =)

    OdpovědětVymazat