pátek 7. října 2011

Cizrna na paprice

Již jednou jsem se zde vyznala ze své lásky k luštěninám. A již třikrát jsem dělala cizrnu na paprice. Také se mi asi pětkrát povedla nádherně hladká sýrová omáčka, ale jelikož v sobě neměla potřebné bílkoviny, nechám si povídání o ní na jindy.
Občas mě přepadne období, kdybych jen vařila (čti pekla) a zkoušela neznámé věci. Často to dopadá nevalně (kuskus) či přímo odporně (kuskusový salát), ale občas se najde výjimka. Jednou z nich je právě cizrna. Nebudu se zdlouhavě rozepisovat o kladech a záporech luštěniny této a luštěnin obecně, pro mě je podstatný dostatek bílkovin a chuť.

Znám chlapa, který udělá Vranov na šlapadle pod tři minuty.

Suroviny
§  250g cizrny
§  1 lžička majoránky
§  2 lžíce oleje
§  2 velké cibule
§  1 lžíce červené papriky
§  1 lžička soli
§  pórek
§  215g smetany
§  citron

Postup
1. Den předem propláchněte cizrnu a nechte ji přes noc ve vodě.
    2. Slijte vodu a dejte cizrnu s majoránkou na cca hodinu vařit (měkká při skousnutí).
3. Cizrnu sceďte a přibližně půl litru vývaru nechte stranou.
    4. Cibuli nakrájejte nahrubo a nechte na oleji zesklovatět.
5. Smíchejte papriku se solí.
   6. Nasypte papriku na cibuli, krátce osmahněte a zalijte vývarem z cizrny.
7. Do mixéru dejte vývar spolu s ¾ cizrny a dohladka rozmixujte.
    8. Přes síto propasírujte zpět do hrnce, přidejte zbytek cizrny a na kolečka nakrájený pórek.
9. Přilijte část smetany (podle požadované hustoty) a nechte chvíli povařit.
    10. Dochuťte solí a citronovou šťávou.
11. Podávejte s chlebem (vyzkoušeno), knedlíkem (mělo by fungovat) nebo těstovinami (nedokážu si představit, ale mnozí to tak zjevně konzumují.


Poznámky
§  zdroj: jeden z mnoha obchodních řetězců

1 komentář:

  1. Jo, tak tady jsem to viděla. a v tom magazínu:-) Prosím, porad mi - chci se tu nekde vradit do tech co tento blog sleduji a nemuzu to najit...jsem trosku blogove negramotna, ale pracuju na tom:-)

    OdpovědětVymazat