Před pár lety jsem objevila tatínkovu zálibu
v arašídovém, či chcete-li burákovém, másle. Loni nastal čas zúročit svou
znalost a nachystat mu k Vánocům pod stromeček jedlý dárek. Bohužel jsem
tím do této záliby v něm uvrhla sebe samu. A jelikož jsem zjistila, že ne každý
zná recept na tuto jednoduchou pomazánku nabízím jej hned ve třech variantách,
rozlišených dle ceny a náročnosti.
Varianta první - časově
nejnáročnější, pro pocit extra domácí a pro minimální odlehčení peněženky
• 800g
neloupaných pražených arašídů
• 3 lžičky soli
Arašídy oloupeme. Ač se to nezdá, nejdéle člověku trvá
vybrat film, u kterého bude loupat. Já se loudala a loupání mi zabralo dvě
hodiny, ale ve společnosti obou Julií, to bylo jako mrknutí oka. Poté arašídy
nasucho opražíme na pánvičce. Když se na povrchu zatáhnout, nasypeme asi
třetinu do mixéru, protože ten by větší množství nemusel zvládnout. Když dáte
moc, bude jedna dávka trvat dlouho, když málo, tak vám hmota bude lítat po
stěnách. Ideálních je 250g na jednu dávku. Každou třetinu v mixéru osolte
lžičkou soli, popřípadě dosolte dle chuti. Nejprve se ořechy změní na prášek,
ten neustále shazujte stěrkou dolů k nožům, nakonec se začnou tvořit kusy
a pak se z ořechů stane máslo. Někdo přidává olej, ale jeho použití
považuji za zbytečné. Tento proces trvá kolem osmi minut. Nejlépe je uchovávat
výrobek v chladu, avšak v lednici máslo hodně ztuhne. Podáváme na pečivu
buď s máslem, nebo samotné anebo s marmeládou. U nás je
nejoblíbenější varianta první. Máslo může být také surovinou upotřebitelnou do
sušenek, ale tak dlouho u nás nikdy nevydrželo.
Z uvedené dávky
je 400g másla nebo pomazánky, chcete-li.
Ač se arašídy
Euroshopper nezdají, umístily se druhé v arašídovém testu MF Dnes.
Varianta třetí - nejrychlejší, nejdražší, ale stále buráková
Varianta druhá - časově
méně náročná, dražší, ale stále domácí
• 400g loupaných solených arašídů
Varianta třetí - nejrychlejší, nejdražší, ale stále buráková
• jedna sklenice arašídového másla
Burákové másla si s chutí vyrábím podomácku :-D. Je to mnohem levnější a řekla bych, že leckdy i chutnější, varianta kupovaného burákového másla. Nemám ráda ale jeho slanou variantu a solené arašídy jsou extrémně nezdravé. Kupuji vždy balení vyloupaných nesolených arašídů a pak si je rozmixuji na "máslo" s trochou třtinového cukru. To je bašta :-)
OdpovědětVymazatTo sladké máslo si neumím představit a ještě nikdy jsem nesebrala odvahu to vyzkoušet.
OdpovědětVymazatna sladko je to docela fajn, já tam obvykle dávála sůl i med :) bohužel se mi už stalo, že jsem mixér zadřela (nebo teda..nó, kouřilo se z něj :))) ) takže když jsem v praze tak radši důvěřuju peanut butter z markse a spencera
OdpovědětVymazatChuť burákového másla si neumím představit. Pořád si ji představuji jako nugetu bez čokolády. :D Doufám, že tatínek měl radost.
OdpovědětVymazat