pátek 7. května 2010

Švestkový koláč

Suroviny na těsto
•    500g hrubé mouky
•    200g Hery
•    200g mletého cukru
•    1 lžička prášku do pečiva
•    1 lžička vanilkové esence
•    2 vajíčka

Suroviny na náplň
•    rozpůlené a vypeckované švestky
•    1dcl rumu
•    1 lžíce cukru
•    1 lžička mleté skořice
•    50g rozpuštěného másla

Postup
Kulatou formu o průměru 26cm2 vyložíme pečícím papírem.
Ze všech ingrediencí mimo vajec uděláme drobenku, potom do ní zapracujeme vejce. Polovinou vyložíme dno formy a poklademe švestkami. Rum smícháme s cukrem a skořicí a směsí potřeme švestky. Do zbylé menší poloviny těsta přidáme šest lžic mouky a tři lžíce cukru a pokusíme se opět udělat drobenku. Tou posypeme švestky. Nahoře polijeme rozpuštěným máslem a dáme péct do trouby na 250°C. Pečeme půl hodiny než koláč zrůžoví.


Poznámka
•    Koláč je skvělý i z kompotu, rum dodá příjemný chuťový nádech.
•    Švestek jednu zavařovačku.
•    zdroj: Chez Lucie

2 komentáře:

  1. Koláč doslova k sežrání :-) Díky!

    OdpovědětVymazat
  2. Koláč byl sežrán a k sežrání prvoplánově určen.

    OdpovědětVymazat