Suroviny na základ
• 8 bílků
• 400g cukru krystal
• 1 čajová lžička octu
• ½ lžičky kukuřičného škrobu (moučky)
Suroviny na dokončení
• smetana na šlehání
• ovoce
Postup
Předehřát troubu na 130°C a dát na střední pozici rošt.
Na plech posadit formu na dort (26cm průměr) bez dna.
Začít pomalu šlehat bílky, potom přidávat otáčky. Až bude tuhý přidávat po lžících cukr a šlehat než se úplně rozpustí. Může trvat i pět minut. Musí být opravdu tuhý. Pokropit octem a posypat škrobem a vmíchat.
Vlít do formy na plechu, uhladit a sejmout formu. Okraje by měly být o něco vyšší než střed.
Pečeme hodinu a čtvrt, dokud není venku suchá a nemá krémovou barvu. Potom vypnout troubu a nechat v pootevřené troubě vychladnout.
Po nazdobení okamžitě podávat.
Poznámka
• Chutnala dobře i přelitá roztopenou jahodovou dření, ale při krájení praskala.
• přeloženo z joyofbaking
• Dala jsem o 100g cukru míň. Chuťově to nevadilo, ale po upečení se
dole objevil rozteklý bílek (viz foto).
Vypadá to báječně. Já tuhle dělala turecký med podle Itala z Primy, ale vzniklo mi z toho takové cosi. Rozhodně se to nedalo krájet, jen vyškrabávat lžící a měla jsem od toho zalepený celý mrazák.
OdpovědětVymazat