sobota 30. října 2010

Uzly

Suroviny
•    250ml mléka
•    80g kvasnic
•    13 lžiček cukru krystal
•    500g hladké mouky
•    3 žloutky
•    2 dcl oleje
•    špetka soli

Postup
Mléko ohřejeme přibližně na teplotu lidského těla. Kvasnice rozmícháme s cukrem na kaši. Kaši zalijeme mlékem a ponecháme pět minut na teplém místě.
Vše ostatní nasypeme, popř. nalijeme a vyklepneme, do mísy, vlijeme kvásek a pro usnadnění mícháme šlehačem s násadami na hnětení těsta. Pokud je výsledek příliš tuhý, přilijeme trochu teplého mléka. Necháme kynout.
Nabereme lžící těsto, na pomoučeném vále vytvoříme váleček a pokusíme se o vytvoření uzlu. Necháme chvíli nakynout na plechu a dáme na 250°C do trouby. Když zezlátnou, popřípadě mírně zhnědnou, vyndáme a necháme vychladnout.



Poznámka
•    Recept pochází od Mgr. Pařízkové
•    Originál přidává citronovou kůru a pro lesk potírá vajíčkem.
•    Možnost sypat: semínky, hrubou solí, posypkou, mákem, kmínem.
•    Možnost mazat marmeládou, Nutellou nebo ničím. Namáčet do čaje, mléka, čokolády.

Žádné komentáře:

Okomentovat