Suroviny
• 250ml mléka
• 80g kvasnic
• 13 lžiček cukru krystal
• 500g hladké mouky
• 3 žloutky
• 2 dcl oleje
• špetka soli
Postup
Mléko ohřejeme přibližně na teplotu lidského těla. Kvasnice rozmícháme s cukrem na kaši. Kaši zalijeme mlékem a ponecháme pět minut na teplém místě.
Vše ostatní nasypeme, popř. nalijeme a vyklepneme, do mísy, vlijeme kvásek a pro usnadnění mícháme šlehačem s násadami na hnětení těsta. Pokud je výsledek příliš tuhý, přilijeme trochu teplého mléka. Necháme kynout.
Nabereme lžící těsto, na pomoučeném vále vytvoříme váleček a pokusíme se o vytvoření uzlu. Necháme chvíli nakynout na plechu a dáme na 250°C do trouby. Když zezlátnou, popřípadě mírně zhnědnou, vyndáme a necháme vychladnout.
Poznámka
• Recept pochází od Mgr. Pařízkové
• Originál přidává citronovou kůru a pro lesk potírá vajíčkem.
• Možnost sypat: semínky, hrubou solí, posypkou, mákem, kmínem.
• Možnost mazat marmeládou, Nutellou nebo ničím. Namáčet do čaje, mléka, čokolády.
Žádné komentáře:
Okomentovat