pondělí 27. prosince 2010

Perníčky

Suroviny
•    1 kg hladké mouky
•    350g mletého cukru
•    160g medu
•    10g jedlé sody
•    1 prášek do perníku
•    1 lžička vrchovatá badyánu
•    1 lžička vrchovatá anýzu
•    1 lžička fenyklu (míň)
•    1 lžička vrchovatá hřebíčku
•    ¼ sáčku mleté skořice
•    60-70g sádla
•    1 žloutek
•    4 celá vejce
•    3 lžíce kakaa
•    2 lžíce vitakávy
•    126ml vody

Postup
Rozpustíme med a tuk. Zašleháme vejce, cukr. Zapracujeme mouku, koření…
Těsto necháme přes noc odpočinout. Válíme spíše silněji.



Poznámka
•    od profesionální perníkářky
•    na polevu bílek s cukrem nebo válet tenké, vykrajovat kolečka, kopečky povidel a slepovat

2 komentáře:

  1. Zjistila jsem teď, že naše Vánocemi posedlé batole má asi silný návyk na perníčky, a protože jsem je letos nepekla, chci se zeptat, jestli jsou tyhle hned měkké, nebo potřebují nějaký čas k odležení. Moc se mi líbí, tak bych vyzkoušela.

    OdpovědětVymazat
  2. Madla: Pokud je nenecháš v troubě tak dlouho jako já (ano, ani druhý rok jsem čas nechytla), tak budou prima měkké hned na začátku.

    OdpovědětVymazat