Suroviny
• 1 kg hladké mouky
• 350g mletého cukru
• 160g medu
• 10g jedlé sody
• 1 prášek do perníku
• 1 lžička vrchovatá badyánu
• 1 lžička vrchovatá anýzu
• 1 lžička fenyklu (míň)
• 1 lžička vrchovatá hřebíčku
• ¼ sáčku mleté skořice
• 60-70g sádla
• 1 žloutek
• 4 celá vejce
• 3 lžíce kakaa
• 2 lžíce vitakávy
• 126ml vody
Postup
Rozpustíme med a tuk. Zašleháme vejce, cukr. Zapracujeme mouku, koření…
Těsto necháme přes noc odpočinout. Válíme spíše silněji.
Poznámka
• od profesionální perníkářky
• na polevu bílek s cukrem nebo válet tenké, vykrajovat kolečka, kopečky povidel a slepovat
Zjistila jsem teď, že naše Vánocemi posedlé batole má asi silný návyk na perníčky, a protože jsem je letos nepekla, chci se zeptat, jestli jsou tyhle hned měkké, nebo potřebují nějaký čas k odležení. Moc se mi líbí, tak bych vyzkoušela.
OdpovědětVymazatMadla: Pokud je nenecháš v troubě tak dlouho jako já (ano, ani druhý rok jsem čas nechytla), tak budou prima měkké hned na začátku.
OdpovědětVymazat