Ještě poznámka na okraj. Co jsem vyčetla, tak pravý marcipán z mandlí a cukru není vhodný na potahování. Proto se používá falešný marcipán alias mandlovka.
Suroviny na korpus
• 5 vajec
• 250g cukru krystal
• 5 lžic vroucí vody
• 250g polohrubé mouky
Suroviny na krém
• 1l mléka
• 4 vanilkové pudinky
• 100g cukru moučka
• 250g másla
• 2 lžíce rumu
Suroviny na marcipán
• 600g cukru moučka
• 450g sušeného odtučněného mléka
• 75g 100% tuku
• 3 bílky
• 3 lžíce tekutého medu
• 2 lžičky mandlového aroma
• voda
Ostatní
• 2 plechovky ananasu
• marmeláda
• forma o průměru 26cm
• pečící papír a potravinová fólie
• potravinářské barvivo, kalíšky, párátka
První den
Korpus
1. Mezi ráfek a dno formy přiskřípneme pečící papír.
Nevymazáváme ani nevysypáváme okraje formy. Poté oddělíme korpus nožem a bude mít pěkný tvar.
2. V konvici přivedeme vodu k varu.3. Oddělíme žloutky a bílky.
4. Žloutky šleháme a postupně k nim přidáváme cukr.
Šleháme, dokud se cukr nerozpustí.
5. Zašleháme horkou vodu.6. Zapneme troubu na 200°C.
7. Ušleháme sníh z bílků.
Možno přidat špetku soli, ale ve světě šlehačů.
8. Prosejeme mouku.9. K ušlehaným žloutkům přidáme polovinu sněhu a mouku.
Vmícháváme pomalu, aby sníh moc nesedl, ale důkladně, aby nebyly hrudky mouky.
10. Lehce vmícháme zbytek sněhu.11. Vylijeme do formy a uhladíme.
12. Dáme péct na dob asi 20 minut.
Každá trouba peče jinak. Já jsem nejprve pekla 45 minut na 200°C, ale pak jsem teplotu zvýšila a po další čtvrt hodině bylo konečně hotovo. Upečeno je ve chvíli, kdy má korpus pěknou barvu a na špejle zapíchnutá doprostřed je po vytažení suchá.
13. Necháme trochu zchladnout.14. Nožem objedeme stěny formy a odstraníme ráfek.
15. Necháme vychladnout.
Krém
1. V mlékovaru necháme sevřít ¾ mléka.
2. Ve zbytku si velmi důkladně rozmícháme cukr a pudink.
3. Nachystáme se misku a potravinovou fólii.
4. Vlijeme směs cukru, mléka a pudinku a stále mícháme.
5. Jakmile pudink zhoustne, vlijeme jej do misky a rychle zatáhneme potravinovou fólií.
Fólie je tam, aby se zabránilo vytvoření škraloupu.
6. Necháme pudink zchladnout.Marcipán
1. Necháme si povolit tuk.
2. Prosejeme cukr a sušené mléko do mísy.
Odtučněné mléko podle získaných informací nepouští tolik tuku, a tak hmota drží pohromadě. *ano, tato věta vypadá nesmyslně*
3. Přidáme med, tuk, bílky, aroma a 2 dcl vody.4. Vytvoříme hmotu, která se podobá plastelíně.
Přidáváme opatrně vodu a hmota měkne a zpracovává se. Nejlepší způsob přidávání vody je namočit si ruce.
5. Hmotu dáme do lednice.Den druhý
Krém
1. Vyšleháme máslo do pěny.
2. Po lžících zašleháváme pudink.
3. Nakonec vešleháme rum.
Kompletace
1. Necháme okapat ananas.
Nejprve jednu plechovku. Já nechala obě a spousta ananasu zbylo.
2. Korpus dvakrát prořízneme.
1. Vezměte dlouhý nůž, nejlépe pilku.
2. Omyjte ji v teplé vodě a utřete utěrkou - korpus se nebude tolik drobit. Opakujte kdykoliv se pro vás množství drobků stane nepřijatelným.
3. Určete si, na kolik dílů budete prokrajovat a jaká bude vzdálenost jednotlivých řezů.
4. Přiložte nůž na správné místo, držte jej rovně a chvíli prořezávejte (asi 1-2 centimetry).
5. Vyjměte, pootočte korpus a zasaďte nůž tak, aby jeho část byla v prokrojeném (zbytek nože tak bude ve stejné výšce).
6. Trošku zařízněte a obdobně pokračujte po celém obvodu, dokud se nepotkáte se začátkem.
7. Poté nůž opět vložte do zářezu a prořezávejte se opatrně skrz. Postupně korpusem otáčejte.
8. Přeneste odřezanou část na stranu.
2. Omyjte ji v teplé vodě a utřete utěrkou - korpus se nebude tolik drobit. Opakujte kdykoliv se pro vás množství drobků stane nepřijatelným.
3. Určete si, na kolik dílů budete prokrajovat a jaká bude vzdálenost jednotlivých řezů.
4. Přiložte nůž na správné místo, držte jej rovně a chvíli prořezávejte (asi 1-2 centimetry).
5. Vyjměte, pootočte korpus a zasaďte nůž tak, aby jeho část byla v prokrojeném (zbytek nože tak bude ve stejné výšce).
6. Trošku zařízněte a obdobně pokračujte po celém obvodu, dokud se nepotkáte se začátkem.
7. Poté nůž opět vložte do zářezu a prořezávejte se opatrně skrz. Postupně korpusem otáčejte.
8. Přeneste odřezanou část na stranu.
3. Spodní plát potřeme tence marmeládou.
4. Z krému dáme pět lžic stranou.
5. Zbytek krému v míse uhladíme a rozdělíme na čtvrtiny.
6. Jednu čtvrtinu opatrně natřeme na marmeládu.
7. Krém poklademe ananasem a zatřeme druhou polovinou krému.
8. Přiložíme plát a postup zopakujeme.
9. Vrchní díl potřeme velmi tenkou vrstvou krému a stejně tak boky.
Já měla boky potřené silněji a dort mi tzv. tekl. Podle některých je to kvůli tomu. Doporučují mazat například marmeládou.
10. Dáme zatuhnout do lednice.Marcipán
1. Marcipán necháme opatrně rozehřát v mikrovlnce a poté jej rozpracujeme na vále.
Rozehříváme na nejnižší stupeň v krátkých úsecích a pokaždé zkusíme trochu propracovat.
2. ¾ hmoty obarvíme podle toho, jaký chceme dort mít.
V kapce vody rozpustíme barvivo a zapracujeme do marcipánu.
3. Změříme si, kolik má dort na výšku.4. Údaj dvakrát vynásobíme a přičteme 26 → kruh o nejméně o takovémto průměru musíme vyválet.
Abychom předešli pocení je třeba placka alespoň o výšce 3-4mm.
5. Volně navineme na váleček a přeneseme na dort.6. Postupně uhlazujeme a vytahujeme boky - viz video Fun with fondant
7. Ze zbytku marcipánu můžeme udělat ozdoby, které lze lepit buď vodou anebo krémem.
zdroje:
Piskotový korpus
Pudinkový krém
Mandlovka
čtěte také:
Dortík vypadá dost lákavě a s těmi puntíky roztomile, jinak co se týká pravého marcipánu z mandlí, tak s tím já běžně dorty potahuju a falešnou "mandlovku" téměř vůbec nepoužívám
OdpovědětVymazatBára: Zajímavé, nikde jsem to totiž nečetla, e by to někdo dělal.
OdpovědětVymazat