Suroviny těsto
• 260ml mléka
• 2 lžičky sušeného droždí
• 250g hladké mouky
• 2 lžíce cukru moučka
• 1 lžička soli
Suroviny máslové těsto
• 3 lžíce hladké mouky
• 180g másla
• 1 žloutek
• 2 lžíce mléka
• olej
Postup
Z 65ml vlažného mléka, 6 lžic mouky z odváženého množství a sušeného droždí vytvoříme kvásek. Necháme 20 minut odpočívat.
Smíchejte cukr, sůl a zbytek mouky. Postupně přisypávejte a pomocí robotu vypracovávejte těsto. Po osmi minutách by se mělo lepit jen na dno. Pokud ne, přisypte mouku.
Mísu vymažte olejem a těsto do ní přemístěte. Protočte, tak aby se celé naolejovalo. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte přes noc v lednici kynout.
Druhý den ráno dejte povolit máslo. Poté jej v misce pomocí vidličky promíchejte s moukou.
Z těsta vytvořte obdélník v poměru 2:3 kratší stranou k sobě. Pomažte jej ze dvou třetin máslovým těstem a složte tak, že první překlopíte sucho třetinu a na ni pomazanou. Otočte a vyválejte. Poté opět přeložte, vyválejte, přeložte a dejte v zakryté míse do lednice. Celý proces válení zopakujte odpoledne.
Ráno vyndejte těsto a nechte půl hodiny v teple. Rozválejte na kruh o průměru 40 cm. Rozdělte na čtvrtiny a ty poté na tři díly. Smotáme croissanty, potřeme žloutkem smíchaným s mlékem a necháme 45 minut kynout.
Troubu předehřejeme na 200°C. Croissanty pečeme do zlatova.
Poznámka
• Fotky hotových nejsou, jelikož se z nich staly placky, díky jejich předělání večer a celonočnímu kynutí hotových.
• Jsou skvěle máslové a s marmeládou naprosto báječné.
• zdroj: Bistro Florentyna
už podruhé za dnešek jsem narazila na recept na croissanty, myslím, že mi všemohoucí dává jasné znamení...
OdpovědětVymazat