čtvrtek 24. června 2010

Soufflé

Suroviny
•    100ml mléka
•    10g škrobu
•    100g čokolády + nastrouhaná na vysypání
•    2 vejce
•    75g cukru moučka
•    máslo

Postup
Misky vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme nastrouhanou čokoládou.
Důkladně rozmícháme škrob v mléce. V normálním hrnci opatrně ohříváme směs mléka a škrobu. Neustále mícháme a jezdíme vařečkou po dně, aby se neobjevily hrudky. Po chvíli proběhne vizuální přeměna mléka - zmatní a zhoustne. Vsypeme rozlámanou čokoládu a mícháme. Necháme trochu zchladnout.
Mezitím vyšleháme sníh z bílků. Vmícháme do něj cukr.
Do připravené čokoládové hmoty zamícháme dva žloutky a potom lehce vmícháme sníh. Naplníme formičky s kolmými stěnami.
Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a necháme zatuhnout. Po pěti až deseti minutách zvýšíme teplotu na 220°C a necháme vyskočit.


Poznámka
•    Jako vždy je uváděna čokoláda vysoce procentní, použila jsem jak je mým zvykem klasickou hořkou.
•    Mírné vychladnutí je mou obvyklou obranou proti vaječině.
•    Časy jsou velmi orientační. Postupovala jsem metodou, jak se mi právě chtělo. Jedna várka souffle byla akorát, druhou jsem lehce spálila.
•    Nejspíš konzumujeme teplé, jinak padá rychle dolů.
•    zdroj: Pan Cuketka
•    Měla jsem přemrštěná očekávání. A.le ještě je v záloze jeden recepis.

3 komentáře:

  1. Tý jo, tak klobouk dolů za soufflé. Já jsem se k jeho výrobě ještě nedokopala, pořád mám nějaký velký respekt. Možná zbytečně, protože v tvém podání to vůbec nezní jako věda :-)
    Tak, že bych se taky vrhla na nějaké vymazlené šuflátko? :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Madla: Ten respekt jsem měla taky (všimněte si prosím minulého času).

    OdpovědětVymazat
  3. Áhoj Kestlerko, po (opravdu šíleně dlouhé) době jsem zavítala na tvůj blog a vidím, stále stejné chutné recepty. :) Jsem ráda, že ještě funguješ a jdeš s blogem dál, což jsem já nedokázala :) Tak - měj se krásně, užij si prázdniny a zase někdy.
    PS: Vidím to na odpolední pečení soufflé =o)

    OdpovědětVymazat