sobota 5. prosince 2009

Honzovy buchty

Suroviny
· 500g polohrubé mouky
· 70g Hery
· 70g cukru krystal
· 2,5dcl vlažného mléka
· 1 žloutek
· 1 bílek
· 20g droždí
· necelá lžička soli

Postup
Do hrnce nadrobíme kvasnice, zasypeme dvěma lžícemi cukru a zalijeme polovinou vlažného mléka. necháme vzejít kvásek. Mezitím do mísy dáme mouku se solí, žloutek, cukr (bez těch dvou lžic na kvásek) a zbylé mléko. Nakonec přilijeme kvásek a mísíme vařečkou. Po chvíli lze použít šlehač se spirálami na těsto. Po pěti minutách přilijeme máslo a pokračujeme v míchání doku nemáme hladké a kompaktní těsto. Zakryjeme jej čistou utěrkou a necháme v teple kynout alespoň třicet minut.
Z těsta vyválíme placku ve tvaru obdélníku. Vykrájíme čtverce 9x9 centimetrů. Do čtverce dáme lžičku náplně, okraje potřeme bílkem rozmíchaným se dvěmi lžícemi vody a spojíme. V dlaních buchty zakulatíme.
Pekáček vyložíme pečícím papírem. Boky každé buchty potřeme rozpuštěným sádlem, aby šly snadno oddělit. Skládáme do pekáčku. Pokud chceme, aby se leskly, potřeme sádlem i nahoře. Necháme deset minut kynout.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 40 minut. Po vytažení z trouby sejmeme z papíru a ještě horké roztrháme. Na závěr můžeme pocukrovat.

Poznámka
· Doporučuji ze dvou dávek. Z jedné dávky je 12 velkých buchet.
· Pokud chceme vysoké štíhlé buchty neděláme čtverce, ale lžíci oddělujeme kousky těsta, které roztahujeme a plníme. Více menších buchet.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat