sobota 5. prosince 2009

Štrúdl

Suroviny na těsto
· 400g hladké mouky
· 2 žloutky
· 2dcl vody
· 250g 100% tuku (Omega) 

Suroviny na náplň a na potření
· strouhanka
· kokos
· 1200g nastrouhaných jablek
· skořice
· vanilkový cukr
· hrozinky
· vajíčko

Postup
Večer předem nastrouháme tuk na hrubém struhadle, přidáme mouku, žloutky, vodu a vypracujeme lepivé těsto. Přikryjeme obalem od tuku nebo zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme přes noc v chladu odpočinout.
Těsto a jablka rozdělíme na čtvrtiny. S každou čtvrtinou nakládáme následovně. Těsto rozválíme na placku zhruba 40 na 20 cm. Poté ji pomyslně rozdělíme na podélné třetiny. Na tu prostřední nasypeme slabou vrstvu strouhanky a poté o něco silnější, ale i tak slabou vrstvu kokosu. Na to položíme jablka. Jablka posypeme skořicí a částí vanilkového cukru, tak, aby se nám to líbilo (pro lidi bez vlastního názoru: slabounkou souvislou vrstvou nic nezkazíte). Podle stejného klíče přidáme hrozinky. Jednu volnou třetinu přeložíme přes náplň a druhou také. Konce založíme a štrúdl přeneseme na plech. Pomažeme rozšlehaným vajíčkem. Při třetím štrúdlu zapneme troubu na plný výkon (300°C) a necháme nahřát. Pečeme zprudka do tmavé zlaté až hnědé. Doba je v rozmezí 15 - 30 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat