neděle 25. dubna 2010

Chléb

Suroviny
•    3 modré hrníčky hladké mouky (3hrnky, 236 ml na jeden)
•    1 a ¼ lžičky soli
•    ¼ lžičky instančního droždí
•    1 vrchovatý hrníček teplé vody + 1 dcl teplé vody

Postup

Mouku smícháme se solí a droždím. Nalijeme teplou vodu a promícháme. Misku zakryjeme potravinovou fólií a necháme v teple 20 hodin kynout.
Na pomoučený vál necháme vylít se těsto. Nahoře jej zaprášíme moukou a přehýbáme. Pravou stranu kousek za střed, levou kousek za střed, vrchní za střed a spodní také. Necháme 15 minut na pokoji. Poté dáme přehýbaným dolů na pomoučený vál, vršek opět pomoučíme a přikryjeme utěrkou. Necháme hodinku ležet a lelkovat.
Zapneme troubu na 250°C a dáme do ní skleněnou varnou misku s poklopem. Jak se nahřeje, vložíme do misky rychle těsto, zaklopíme a pečeme 30 minut. Poté poklici sejmeme a necháme v troubě dalších 20 minut, než se udělá kůrka, která se nám líbí.
Vyklopíme z varného skla a necháme zchladnout.


Poznámka
•    autorka si stojí za výrazem vylít se
•    zdroj: Cuketka.cz
čtěte také: Pečení koláčků a dělání dětí

1 komentář:

  1. Ten chleba se ti teda poved! Já jsem zatím zkoušela jen housky, ale mám v plánu i chleba. Tvoje zkušenost se mi bude hodit ;-)

    OdpovědětVymazat