Suroviny
• 3 modré hrníčky hladké mouky (3hrnky, 236 ml na jeden)
• 1 a ¼ lžičky soli
• ¼ lžičky instančního droždí
• 1 vrchovatý hrníček teplé vody + 1 dcl teplé vody
Postup
Mouku smícháme se solí a droždím. Nalijeme teplou vodu a promícháme. Misku zakryjeme potravinovou fólií a necháme v teple 20 hodin kynout.
Na pomoučený vál necháme vylít se těsto. Nahoře jej zaprášíme moukou a přehýbáme. Pravou stranu kousek za střed, levou kousek za střed, vrchní za střed a spodní také. Necháme 15 minut na pokoji. Poté dáme přehýbaným dolů na pomoučený vál, vršek opět pomoučíme a přikryjeme utěrkou. Necháme hodinku ležet a lelkovat.
Zapneme troubu na 250°C a dáme do ní skleněnou varnou misku s poklopem. Jak se nahřeje, vložíme do misky rychle těsto, zaklopíme a pečeme 30 minut. Poté poklici sejmeme a necháme v troubě dalších 20 minut, než se udělá kůrka, která se nám líbí.
Vyklopíme z varného skla a necháme zchladnout.
Poznámka
• autorka si stojí za výrazem vylít se
• zdroj: Cuketka.cz
čtěte také: Pečení koláčků a dělání dětí
Ten chleba se ti teda poved! Já jsem zatím zkoušela jen housky, ale mám v plánu i chleba. Tvoje zkušenost se mi bude hodit ;-)
OdpovědětVymazat