Suroviny na krém
• 2 vanilkové pudinky
• 1 litr mléka
• 4 lžíce cukru krystal
• 1 lžíce másla
• 2 zakysané smetany
Suroviny na těsto
• 5 vajec
• 200g cukru krystal
• 100ml vody
• 100ml oleje
• 250g polohrubé mouky
• ½ prášku do pečiva
Suroviny na dokončení
• jahody
• čokoláda
• 2 smetany na šlehání - šlehačky
Postup
Z litru mléka, cukru a dvou pudinků uvaříme pudink. Jak zhoustne vmícháme lžíci másla, nebo také plátek másla, vlijeme do misky a tu zatáhneme potravinovou folií. Necháme vychladnout.
Ušleháme si sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej, vodu a ještě chvíli šleháme. Zašleháme i mouku s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme sníh ke žloutkům, vylijeme na plech a pečeme na 250°C asi patnáct minut - těsto se nelepí na špejli, na povrchu nelepí. Necháme vychladnout.
Studený pudink vyšleháme se zakysanou smetanou. Na piškot hustě pokladeno podélně překrojené jahody, potřeme krémem a dáme ztuhnout.
Před podáváním potřeme vyšlehanou šlehačkou a posypeme nastrouhanou čokoládou.
Poznámka
• Trik s fólií funguje. Na povrchu není škraloup a netvoří se hrudky. Je třeba být rychlí.
• Pudinky byly původně tři. Mě se srazily a vytvořili žluté chuchvalce. Příště použiji variantu se dvěma.
• Čokoláda se do dobře strouhá pomocí škrabky na brambory s příčnou čepelí. Snaživci se správnou teplotou čokolády vytvoří i hoblinky.
• Ač takovéto nesladké moužníky, jak se jim říká - kombinace piškot a na to něco naplácat -, moc ráda nemám, tento mi kupodivu i přes přítomnost rozmražených jahod zachutnal.
• Původní recept byl se ztužovačem šlehačky, ten jsem vynechala a zvolila variantu čerstvého šlehání.
• Na fotografii je kousek, který strávil i s "ozdobou" noc v lednici.
• převzato od Ivany N.
Žádné komentáře:
Okomentovat