čtvrtek 1. dubna 2010

Jahodový sen

Suroviny na krém
•    2 vanilkové pudinky
•    1 litr mléka
•    4 lžíce cukru krystal
•    1 lžíce másla
•    2 zakysané smetany

Suroviny na těsto

•    5 vajec
•    200g cukru krystal
•    100ml vody
•    100ml oleje
•    250g polohrubé mouky
•    ½ prášku do pečiva

Suroviny na dokončení

•    jahody
•    čokoláda
•    2 smetany na šlehání - šlehačky

Postup
Z litru mléka, cukru a dvou pudinků uvaříme pudink. Jak zhoustne vmícháme lžíci másla, nebo také plátek másla, vlijeme do misky a tu zatáhneme potravinovou folií. Necháme vychladnout.
Ušleháme si sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej, vodu a ještě chvíli šleháme. Zašleháme i mouku s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme sníh ke žloutkům, vylijeme na plech a pečeme na 250°C asi patnáct minut - těsto se nelepí na špejli, na povrchu nelepí. Necháme vychladnout.
Studený pudink vyšleháme se zakysanou smetanou. Na piškot hustě pokladeno podélně překrojené jahody, potřeme krémem a dáme ztuhnout.
Před podáváním potřeme vyšlehanou šlehačkou a posypeme nastrouhanou čokoládou.


Poznámka
•    Trik s fólií funguje. Na povrchu není škraloup a netvoří se hrudky. Je třeba být rychlí.
•    Pudinky byly původně tři. Mě se srazily a vytvořili žluté chuchvalce. Příště použiji variantu se dvěma.
•    Čokoláda se do dobře strouhá pomocí škrabky na brambory s příčnou čepelí. Snaživci se správnou teplotou čokolády vytvoří i hoblinky.
•    Ač takovéto nesladké moužníky, jak se jim říká - kombinace piškot a na to něco naplácat -, moc ráda nemám, tento mi kupodivu i přes přítomnost rozmražených jahod zachutnal.
•    Původní recept byl se ztužovačem šlehačky, ten jsem vynechala a zvolila variantu čerstvého šlehání.

•    Na fotografii je kousek, který strávil i s "ozdobou" noc v lednici.
•    převzato od Ivany N.

Žádné komentáře:

Okomentovat