čtvrtek 2. dubna 2015

Mrkvový dort



- na formu cca 20x20, popř. dortové formy o průměru 20-23cm
- některé odměrky vedou jednotku zvanou cup, jinak většinou hrnek = 250 ml

Suroviny
·         1 hrnek polohrubé mouky
·         1 zarovnaná lžička sody
·         1 zarovnaná lžička prášku do pečiva
·         ¼ lžičky soli
·         1 lžička skořice

v  ½ hrnku vlašských ořechů
v  1 a ½ hrnku nahrubo strouhané mrkve (cca 400 g neopracované?)
v  2 vejce
v  225 ml třtinového cukru
v  2 lžíce vanilkového cukru
v  150 ml oleje

Ø  100 g másla
Ø  200 ml cukru moučka
Ø  480 g Lučiny (= 4 malé vaničky)
Ø  malý citron
Ø  marcipán, gelové barvy či nahrubo nasekané ořechy na ozdobení

Postup
A.      přípravy
1.       smíchat puntíky a promíchat
2.       nasekat ořechy nahrubo
3.       očistit a nastrouhat mrkev
4.       vyložit hluboký plech pečicím papírem
5.       zapnout troubu na 200°C
B.      těsto
1.       2 vejce + třtinový cukr + vanilkový cukr -> vyšlehat
2.       + olej -> krátce šlehat
3.       vmíchat puntíky
4.       vmíchat mrkev
5.       vmíchat ořechy
C.      pečení
1.        cca 30 minut, posouzení špejlovou metodou
2.       nechat vychladnout
3.       vyndat máslo, aby povolilo!!!
4.       /příprava marcipánových mrkviček/
D.      krém
1.       vymačkat citron
2.       máslo + ½ cukru moučka -> DŮKLADNĚ vyšlehat do pěny
3.       pěna + část Lučiny (1 vanička) -> důkladně šlehat (homogenní hmota)
4.       + zbytek Lučiny + zbytek cukru moučka -> šlehat
5.       + 4 lžíce citronové šťávy (či dle chuti) -> šlehat
E.       kompletace
1.       překrojit podélně korpus
2.       namazat částí krému
3.       přiklopit
4.       potřít krémem
5.       dozdobit dle chuti a schopností


Žádné komentáře:

Okomentovat