Ihned za dary,
které se dají jíst, pít, srkat nebo žvýkat jsou nejlepšími ty, které se dají
použít. Proto si již několik let přeji dary ryze praktické, protože dělají
radost nejen mě, jakožto obdarovanému, ale i dárci, který vidí, že JEHO
kuchařka je celá zapatlaná, JEHO ponožky vytahané a JEHO mixér zase
spotřebovaný. Letos jsem tedy obdrželo kilo čaje Sencha, Nivea sadu základní
hygieny, dvoje tlusté ponožky, malou pánvičku a dvě stěhovací krabice. Mému
přesunu do Nizozemí brání už jen nula na eurovém účtu, ale to by se mělo změnit
v nejbližších dnech.
Protože mám hodné
blízké a protože je snadné pro mě vybírat dárky, dostala jsem kromě
vyhošťovacího setu i dárek, který se týká mého momentálně jediného aktivně
provozovaného koníčku. Vaření, potažmo pečení. Chápu, že pro mnoho nestudentů
je vaření nějaká povinnost, kterou je nutno učinit, ale pro mě je to chvíle,
kdy mi nikdo nevnucuje do hlavy cizí myšlenky, nezkouší mě z nich a
nezkouší mě z nich za pár let u státnic znovu. Autorovi receptu je úplně
putna, jestli budu co chvíli odbíhat od plotny a ověřovat ingredience na
papírku nebo jestli tam mouku nasypu z hlavy i s letopočty. Putnu
jsem letos nedostala, ale zato jsem obdržela formu. Vlastní dortovou formu.
Většina mých dortových pokusů byla dosud hranatá nebo hrncová a tak vždy
hrozilo, že při vyklápění přijdou letopočty vniveč. To se v prosinci
změnilo a já, věrna své zásadě dvojité, trojité, osminásobné radosti jsem se
rozhodla formu použít. Bohužel novoroční načasování není mé oblíbené variaci
(čokoláda s čokoládou) příliš nakloněno a pokud nechci ztratit i ty
poslední automatické čtenáře, musím se přizpůsobit duchu doby. Ano, bude to
zdravé. Ano, bude v dortové formě. A ne, nebude to dort. Abych to nějak
kompenzovala, rozhodla jsem se naplnit vločkovou formu vloččiným obsahem a
upéct vločkovou placku. Ona ji sice vede u Malého chemika jako banánové sušenky, ale na detaily my, majitelé 1000g čínského čaje nehledíme. Takže jsem
si umyla vlasy, nasadila náušnice, rozvěsila čerstvě dopraná trička na ramínka
a pustila se do toho.
Místo tří banánů
rozmačkat čtyři malé, čtvrtinu hmoty sníst, přidat med, půlku odjíst. Místo
dvou lžic mléka pět lžic jogurtu i za ty snězené banány. Na skořici jsem
zapomněla a vloček dala přesně. Výsledná konzistence byla skvělá, nicméně po
kritickém srovnání množství hmoty a velikost formy spojené s úvahou o pečení
palačinky jsem přidala pět lžic jogurtu, jedno vejce, dva šálky odovocněného
starého musli a misku posekaných mandlí. To celé putovalo do trouby na 200°C,
aby to z ní za chvíli začalo divně smrdět. Naneštěstí pach brzy přebila
mexická polévka, takže nebýt sestřiččiny zprávy, jak se daří troubě, byla tam
placka dodnes. Takto jsem vytáhla dokonale upečený základ jídel na dny
následující. Něco jako trpasličí chleba, ale pro vločky. Nebylo to tvrdé. Spíše
houževnaté. Asi jako maso. S jogurtem a ovocem k snídani značka
ideál, body navíc za nedrobivost na cestách, nezkazitelnou přípravu a také nepobuřující, mou vinou bezbanánovou, chuť. Slibuji, že ten opravdový dort upeču. S krémem a korpusem a možná i
čokoládou, když na to přijde. Ale až jindy. Někdy před vypuknutím apokalypsy.
Tak tři, čtyři dny.
ps: ta lžička je na grep, Vánoce 2011
Díky, Pájo :-) tak jsem se v knihovně od srdce zasmála a potěšena jdu vymýšlet nějaký ten e-learningový kurz...
OdpovědětVymazatTo mě těší. Vymysli mi nějaký s němčinou.
Vymazat