sobota 16. ledna 2010

Tvarohový koláč? A ven!

Mé první setkání se slovem cheesecake proběhlo v době, kdy jsem se svým experimentálním pečením teprve začínala. Po přečtení Labužníka mi bylo jasné, že se do toho nepustím. Nikdy. Po obdržení Kuchařky pro dceru, mimochodem skvělá kniha, se nikdy změnilo na možná někdy. Teprve překlad cheesecake jako tvarohového koláče v sobotním Koření mě vyburcoval k akci. Ovšem jak jsem ve škole zjistila, překlad cheesecake, jako tvarohový koláč, se objevuje i v učebnicích. Týden jsem tedy strávila teoretickými přípravami, které byly ukončeny definitivním rozhodnutím o zdvojnásobení dávky a zakoupením Lučin a sušenek. Ač mi byla několikrát nabízena možnost nahradit smetanový sýr tvarohem, poučena anglickou Wikipedií jsem náporu odolala. A to byl zdůrazňován i rozdíl cen, což je pro mě, kolenvrtku, argument dosti podstatný. Ale pro mě jako pro člověka, který se drží receptů, zvláště u cizokrajných dobrot, neměl šanci. Holt pravý cheesecake je pravý cheesecake, a tak jsem se držela této věty…

Tvaroh se často používá do salátů, sendvičů a do koláče, podobnému cheesecake, nazývanému například tvarohovník v Česku, syrnik v Polsku... 1

Pokud někomu toto jako odůvodnění, proč se držet smetanového sýru, nestačí, budu se anglickou Wikipedií ohánět jako jezuita křížem ještě jednou. Nebudu. Ten rozdíl byl rozdíl mezi tvarohem a ricottou. Takže pokud vás to zajímá ricotta je méně tučná a slaná. Asi bych se pro příště měla učit spíše angličtinu než dělání „sýrových koláčů“.
            Během postupu jsem se držela tohoto návodu a výsledek, pokud mohu zhodnotit byl nejspíš cheesecake. Pěkný, dobrý s jednou jedinou vadou. Sušenková vrstva nebyla křupavá, protože, i přes veškerou mou snahu jí v tom zabránit, se horká voda dostala do formy. Ovšem další rouhačskou radu, abych příště vodní lázeň vypustila, odmítám. Zaprvé by to nejspíš nebylo ono, co se skupenství týče a za druhé nepeču proto, abych měla výsledek. Peču proto, abych pekla.


Před vložením do trouby, ale až po udělání "eska" nožem. Příště nedělat.

Po vyndání z trouby. Ukázalo se, že dobu pečení se povedlo vystihnout.

Před podříznutím za časného jitra (mlha nebyla).

První ze "studiových" fotek.

Zde je vidět, že řez nebyl ideální.

Poslední fotka i pěkným řezem.
 čtěte také: Cheesecake

7 komentářů:

  1. Doufám, věřím a přemlouvám...že v neděli na mě eště něco zbyde!!! Prosííím. Vypadá faktmoc hezky :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak kde mám tu svou virtuální porci :-)? Vaření a pečení tuplem je někdy více vědou než zábavou, že? Co cukrář, to jiný názor na cheesecake. Ráda experimentuji, ale někdy se tradičních receptur držet "musím". Nesnáším náhrady typu: místo másla margarín, místo mascarpone tučný tvaroh bla bla bla. Krásně to vystihl cukrář Vladimír Krofta v Kuchařské pohotovosti, když na dotaz paní, zda může mascarpone nahradit Lučinou, odpověděl otázkou: "Chutná Lučina jako mascarpone? Odpověděla, že ne, a on odvětil: "Tak vidíš." Při vaření a pečení musíme prostě použít všechny své smysly a řídit se citem a uvažovat nad recepturami :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Anonymní: Dokud se nenaučíš komentovat pod přezdívkou, tak bude tvůj kousek v lednici i kdyby z ní měl nakonec odejít po svých =)
    coco-choc: Ptej se emailových doručovatelů =)Ten tvůj příklad je tak pěkný, že si ho snad dám do statusu na Skype.

    OdpovědětVymazat
  4. Takové trápení, když hladovím! (ono by sice stačilo těch tři sta metrů si zajít do Alberta, jenže to bych musela být aktivnější) Každopádně vypadá úžasně :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ach jo, jsem se chtěla teda konečně pustit do cheesecaku a teď nevím, jestli můžu použít ricottu? V náhlém zastření smyslů jsem jí koupila dva balíčky a te´d tu koukám, že ji nedoporučuješ. Chjo, kam já jí jen vrznu...

    OdpovědětVymazat
  6. Madla: Nedoporučuji? Co já si můžu dovolit nedoporučovat. Hoď ji tam =) Je to psané jenom jako rozdíl =)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak já to prubnu třeba napůl s mascarpone. To by snad mohlo jít :-)
    Uff, do čeho jsem se to zase pustila... :-(

    OdpovědětVymazat