Již jednou jsem se zde vyznala ze své lásky k luštěninám.
A již třikrát jsem dělala cizrnu na paprice. Také se mi asi pětkrát povedla
nádherně hladká sýrová omáčka, ale jelikož v sobě neměla potřebné
bílkoviny, nechám si povídání o ní na jindy.
Občas mě přepadne období, kdybych jen vařila (čti pekla) a
zkoušela neznámé věci. Často to dopadá nevalně (kuskus) či přímo odporně
(kuskusový salát), ale občas se najde výjimka. Jednou z nich je právě
cizrna. Nebudu se zdlouhavě rozepisovat o kladech a záporech luštěniny této a
luštěnin obecně, pro mě je podstatný dostatek bílkovin a chuť.
Znám chlapa, který udělá Vranov
na šlapadle pod tři minuty.
Suroviny
§ 250g cizrny§ 1 lžička majoránky
§ 2 lžíce oleje
§ 2 velké cibule
§ 1 lžíce červené papriky
§ 1 lžička soli
§ pórek
§ 215g smetany
§ citron
Postup
1. Den předem propláchněte cizrnu a nechte ji přes noc ve vodě.
2. Slijte vodu a dejte cizrnu s majoránkou na cca hodinu vařit (měkká při skousnutí).
3. Cizrnu sceďte a přibližně půl litru vývaru nechte stranou.
4. Cibuli nakrájejte nahrubo a nechte na oleji zesklovatět.
5. Smíchejte papriku se solí.
6. Nasypte papriku na cibuli, krátce osmahněte a zalijte vývarem z cizrny.
7. Do mixéru dejte vývar spolu s ¾ cizrny a dohladka rozmixujte.
8. Přes síto propasírujte zpět do hrnce, přidejte zbytek cizrny a na kolečka nakrájený pórek.
9. Přilijte část smetany (podle požadované hustoty) a nechte chvíli povařit.
10. Dochuťte solí a citronovou šťávou.
11. Podávejte s chlebem (vyzkoušeno), knedlíkem (mělo by fungovat) nebo těstovinami (nedokážu si představit, ale mnozí to tak zjevně konzumují.
Poznámky
§ zdroj: jeden z mnoha obchodních řetězců
Jo, tak tady jsem to viděla. a v tom magazínu:-) Prosím, porad mi - chci se tu nekde vradit do tech co tento blog sleduji a nemuzu to najit...jsem trosku blogove negramotna, ale pracuju na tom:-)
OdpovědětVymazat