Srovnávat amsterdamskou
a pražskou vysokou školu je jako srovnávat Kanzi a Golden Delicious. Jedna je o deset pater
vyšší, pár desítek let mladší, otevřená a s pauzou na obědy pro všechny a druhá
ohromí svou tradicí, jistou efektivitou, kancelářemi a úctou k oficiálnímu
dialektu. Přesto jsou obě stále jablka, která mají ohryzek a ten je vždycky
stejný. Fixy na tabuli, které buď nepíšou nebo nejsou, přednášející, kteří
neposílají prezentace, a dvojí metr na „mám toho moc“ u studentů a vyučujících.
A tak, zatímco tady mám první třetinu se skóre 8,5 a 8 úspěšně za sebou, v pražském
informačním systému na mě stále svítí neohodnocený předmět ze zimního semestru.
Na otázku, zda je to dárek, odpovídat vždy: "Ja." |
Tento týden jsem
se vůbec obchodům nevyhýbala. Rozradostněna nákupem bloku jsem se začala s tříkilovou
taškou (2 litry mléka a balík papírů) potácet směr fiets, když jsem si vzpomněla, že potřebuji mýdlo. Sice podrývám nizozemskou ekonomiku používáním dovezené vlasové kosmetiky, ale mýdlo jsem si
bohužel přivezla jen jedno. Cena 2,59€ za kostku Nivey mi přišla přemrštěná,
ale jednou je to moje osobní značka, tak musím něco obětovat. Navíc ta krabička
vypadala větší než česká, tudíž jsem si říkala, že i mýdlo bude o trochu větší.
Tento názor jsem rychle přehodnotila, protože jsem zjistila, že to není
krabička, ale „celofánové“ balení, ve kterém jsou krabičky tři. To už jsem byla
na ceně dvacet korun za kus, což znělo mnohem lépe, ačkoliv to stále
znamenalo výdaj 2,59€. U pokladny se však ukázalo, že ten den běží akce 1+1 zdarma
a ke svému mýdlu si mohu pořídit cokoliv z Nivea sortimentu. Kriticky jsem
zhodnotila počet šamponů, kondicionérů a krémů a vyrazila pro mýdlo. Teď si
nad absencí papírnictví myju ruce a měním svůj pokoj na ubytování hotelového
typu, kde každý host dostane vlastní mýdlo.
Myši mylují mýdlo. |
I přestože se
snažím o vyvážený zdravý jídelníček s přemírou čokolády a pindakaas, vloudí se občas chybička a já
si chci vařit k obědu kaši, aniž bych měla mléko. Obvykle sednu na kolo a
za půl hodiny jsem s kanystrem zpátky, ale tentokrát jsem na to neměla
čas, takže jsem se musela vydat do zdejší samoobsluhy. Dva litry mléka obvykle
kupuji za euro, tudíž jsem nechala kartu doma, vzala si svou poslední hotovost
1,7€ a předpokládala, že na litr mléka mi to i s přirážkou bude bohatě stačit. Stačilo.
Akorát. Mohu se tedy domnívat, že zdejší večerka má potraviny třikrát dražší
než deset minut kolmo vzdálený Albert.
první zázvorová liga |
Po všem tom
nakupování jsem se těšila, jak si odpočinu. Celý pátek mě protivně škrábalo v krku, a tak mi nakonec nezbylo než rezignovat na odpočinek u fonologie a v rámci
zachování nedělního volného dne vyrazit pro první zázvorovou pomoc. V obchodě jsem svedla lítý boj s váhou na ovoce a zeleninu, protože jsem sice zázvor
neomylně identifikovala v kategorii exotické ovoce a zelenina, ale váha
odmítala vytisknout štítek. Průběžně jsem střídala oba přístroje a okolo
stojící si možná mysleli, že mám horečku, ale já byla pouze rudá vzteky.
Nakonec jsem sice vyhrála a sobotu strávila popíjením, ale v neděli mi
nezbylo než na výletní den rezignovat. Ne, že bych snad těch sedm hodin v ledovém
muzeu Tropů nezvládla, ale dvacet kilometrů mezi kroupami by pro mou kondici
nebylo zcela ideální. Tak jsem místo toho vyrazila opět do obchodu. Pro zázvor.
Do středy totiž musím být oranžová.
Kulturní poznámka: známky
Nizozemská stupnice známek je 1-10. Říká se, že desítka se nedává, protože je opravdu za excelentní výkon a že jedničku má člověk už za to, že se na test dostaví. Ani podepsat se prý nemusí, stačí najít učebnu.
V reálu vysokoškolského studia je však stupnice jen 6-10. Šest je nejhorší možná známka, aby člověk prošel (v českém vysokoškolském prostředí trojka). Protože to přibližně platí i pro ostatní stupně vzdělávání, ujalo se to i ve slovní zásobě a vznikla "šestečková" kultura (zesjescultuur). Udělat tolik, abys prošel a zbytek času věnovat zábavě.
Takto široký systém známkování je pro učitele omezující, dá se tudíž setkat i se známkami 8,5- a 7,5+.
Takto široký systém známkování je pro učitele omezující, dá se tudíž setkat i se známkami 8,5- a 7,5+.
Komická situace nastala v předmětu, jehož známku mi tvořila esej (30%), prezentace (10%) a test (60%). Měla jsem 7, 8 a 9. Výsledná procentuální známka byla podle profesorky 8,3. To se ale nelíbilo informačnímu systému, takže bylo nakonec zaokrouhlováno nahoru na 8,5.
Vezmeme-li to na český systém, tak podle tabulky univerzity Radboud, je třeba známky přepočítávat takto:
- jednička 10-9
- dvojka 8-7
- trojka 6
Rozdíl je samozřejmě i v hodnocení na středních a základních školách, jak je vidět na následujícím grafu a tabulkách.
grafické znázornění ekvivalentů dostatečných známek v Česku a v Nizozemsku (zdroj) |
tabulkové znázornění frekvence udělovaných známek (zdroj) |
Na závěr nutno upozornit, že hrubý přepočet známek neříká vůbec nic. Je to jen administrativní záležitost. Dostane-li český nederlandista v Praze dvojku z poválečné literatury a jeho kolega v Nizozemsku ze stejného předmětu 6,5, není možné říct, že Čech je lepší. Obsah učiva a náročnost testu jsou totiž rozdílné a jediné, o čem známka jako taková vypovídá, je schopnost studenta napsat test.
nizozemský dokument srovnávající známkování v různých zemích světa: Radboud universiteit
Jestli jsem tě dobře pochopil, tam minimálně v Amsterdamu a okolí je mýdlo Nivea vyprodáno :-D
OdpovědětVymazatPrý někde v Maastrichtu ještě pár kostek mají, ale jinak krize.
VymazatZázvor prý léčí bolavé mandle a má působit jako antioxidant. Údajně výborný s vínem atd.
OdpovědětVymazat